N-VA stapt naar Grondwettelijk Hof tegen pandemiewet

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover. Photo News

Binnenland politiek

Jeholet (MR): “Walen en Brusselaars moeten bepalen wat ze nog samen willen doen”

Anton Schelfaut

Volgens Pierre-Yves Jeholet (MR), minister-president van de Franse Gemeenschap, is het moment aangebroken dat Walen en Brusselaars moeten bepalen wat ze nog samen willen doen. Dat was zijn boodschap aan de vooravond van het Feest van de Franse Gemeenschap.

“Ik wil een zeer sterke band tussen Wallonië en Brussel”, benadrukte de MR-politicus, die in het verleden nochtans pleitte voor een afschaffing van de Franse Gemeenschap. Hij liet zich echter niet uit over de vorm waarin dat moet gebeuren.

Voorts wees Jeholet op de efficiëntie van het gevoerde beleid binnen de bevoegdheden, waarvan het belang tijdens de coronacrisis is aangetoond, zoals onderwijs, kinderopvang, cultuur, gezondheid of jeugd. “Ook al is het gemakkelijk om op deze bevoegdheden een Waalse haan te stempelen, enkel om de Waalse regionalisten, waar ik ook deel van uitmaakte, plezier te doen”, besloot Jeholet, die toegaf dat de decentralisering van de bevoegdheden in het verleden te vergaand was. “Maar het zal moeilijk zijn om daarop terug te komen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

10 gedachten over “Jeholet (MR): “Walen en Brusselaars moeten bepalen wat ze nog samen willen doen””

  1. In de originele Franstalige tekst verklaart Pierre-Yves Jeholet : «Wallons, Bruxellois, discutons d’un projet francophone, ou nous irons à genoux devant la Flandre!» (sic). Beschouwt deze Waalse liberaal Wallonië en Brussel in staat van oorlog met Vlaanderen? Dat is eerder de imperialistische taal van een Waalse fanaticus die de Walen en Brusselaars oproept zich voor te bereiden op een nieuwe confrontatie met de Vlaamse gemeenschap. Het is zeker geen oproep voor wederzijdse solidariteit en respect tussen de gemeenschappen in België. Geld zullen ze eisen van de Vlamingen en zoals gewoonlijk op een arrogante neokoloniale manier. Belgische Congo zijn ze verloren, de laatste kolonie, Vlaanderen, laten ze niet los.

  2. Brussel mocht nooit de hoofdstad van Vlaanderen gekozen zijn. Kan men geen andere stad aanduiden zoals Leuven of Mechelen als hoofdstad van Vlaanderen. Dan pas zal men zien dat een deel van Brussel wel bij Vlaanderen wil horen.

  3. De nagel op de kop ! En daarom is de Vlaamse consensus-cultuur met de Franstaligen een heilloze weg. Confrontatie is de aangewezen route, echter niet uit principe, niet om dwars te liggen, maar als strategie, tot het doordringt dat Vlaanderen voor welvaart zorgt, voor centen en dat Vlaanderen demografisch de leidende deelstaat is. De arrogantie moet op de knieën totdat elementair respect wordt bereikt.

  4. Als franstaligen eenzijdig de Confederation Wallonie-Bruxelles uit de grond hebben gestampt, dan had Vlaanderen onmiddellijk moeten reageren en Antwerpen hoofdstad van Vlaanderen maken. Dan hebben wij in dat hellhole niks meer te zoeken.

  5. Gelijk heeft u Etienne. Helaas geloven onze Nederlandstalige politici/partijen nog in sprookjes. Vandaar ook dat ze zich bezinnen in Plopsaland. Ik noem ze zelfs geen Vlamingen meer. Slijmen bij Brussel en dan nog stroop halen in Vlaanderen. In dat wereldje is blijkbaar alles toegelaten.

Plaats een reactie

Delen