Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

Kolen belangrijkste energiebron in Duitsland ondanks focus op hernieuwbare energie

Simon Segers

Volgens data van het Duitse statistiekbureau Destatis was de elektriciteit in Duitsland in de eerste helft van dit jaar voornamelijk afkomstig van kolen. In dezelfde periode vorig jaar was dit nog windenergie.

In de eerste helft van 2020 was 52 procent van alle elektriciteit afkomstig van hernieuwbare bronnen in Duitsland. Windenergie was veruit de grootste met een aandeel van 29 procent van het totaal. Omwille van een relatieve windstille lente zakte dit aandeel naar 22 procent in het voorjaar. Kolen steeg dan weer van 21 naar 27 procent en was hiermee de grootste energiebron.

De totale productie van elektriciteit uit conventionele bronnen (kolen, aardgas en kernenergie) lag ruim een vijfde hoger dan in de eerste helft van 2020. Het gevolg was dat weer meer dan de helft van de elektriciteit in Duitsland geproduceerd werd op basis van die conventionele bronnen: 56 procent. In de eerste helft van 2020 was dat maar 48 procent.

Duitsland wil ten laatste in 2038 de kolencentrales gesloten hebben. Kernenergie zou zelfs volgend jaar al volledig worden opgeschort. Een belangrijke uitdaging voor de volgende regering in Duitsland wordt welke maatregelen zij zal implementeren om die doelstellingen te halen. Op 26 september zijn er verkiezingen in Duitsland

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “Kolen belangrijkste energiebron in Duitsland ondanks focus op hernieuwbare energie”

  1. We moeten ons niet spiegelen aan Duitsland ,zij gebruiken niet enkel steenkool maar zelfs bruinkool om hun centrales te laten draaien . En Nederland ons gidsland startte nog drie nieuwe steenkoolcentrales op in 2016 . Het laatste nieuws is dat China zijn oude steenkoolcentrales terug zou opstartten omdat er vandaag onvoldoende elektriciteit kan geleverd worden .
    De situatie in Belgie fluctueert als volgt.

    1.Nucleair van 32% tot 39%
    2.Gas van 28% tot 34%
    3.Wind van 11% tot 14%
    4.Zon van 4% tot 5%
    5.Biogas van 2% tot 3%
    6.Andere van 5% tot 6%

    Als we biogas als groen gaan bestempelen moeten we dan ook de open haarden in rekening nemen ?
    Misschien het meest logische , toch eens denken aan een nieuwe veilige kerncentrale.

Plaats een reactie

Delen