Stikstofdecreet ingediend in Vlaams Parlement

Fractieleiders Van Rompuy (cd&v) en Vandaele (N-VA). Photonews

Uncategorized

Lachaert (Open Vld): “Zitten alle partijen nog wel met volle goesting in deze regering?”

Anton Schelfaut

In een interview met De Standaard vraagt Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert zich hardop af of alle partijen nog wel “met volle goesting” in de federale regering zitten. “Ik zit soms wel raar te kijken naar de mijmeringen bij sommige partijen naar andere akkoorden”, klinkt het.

“Als we België tegen 2030 willen klaarmaken voor een mooie 200ste verjaardag, dan moet deze regering wel enkele structurele keuzes durven te maken”, benadrukt Lachaert. “Elke partij zal over de eigen schaduw moeten stappen. De vraag is of iedereen daartoe bereid is. Zit iedereen met zijn hele hart en met zijn volle goesting in de regering-De Croo? Ik hoop dat dat zo is.”

De liberaal heeft daar evenwel zijn twijfels bij. “Ik zit soms wel raar te kijken naar de mijmeringen bij sommige partijen naar andere akkoorden, naar andere types coalities die hadden kunnen bestaan”, erkent hij. “Bij ons is die twijfel er niet.”

Paars-geel

Met voornoemde uitspraken hint Lachaert op de deal tussen de socialisten en N-VA, waaruit een paars-gele regering had moeten voortkomen. “Misschien dat er wat heimwee is naar die grote zak geld die N-VA-voorzitter Bart De Wever op tafel had gelegd voor die deal”, merkt hij fijntjes op. “De socialisten kregen daarin volgens onze berekeningen 16 miljard euro per jaar aan extra uitgaven in ruil voor een potentiële staatshervorming. Maar dat zou budgettair nooit gelukt zijn. (…) Het is nu het moment om te bewijzen dat we een evenwichtig akkoord kunnen sluiten rond pensioenen, werk en begroting waar iedereen mee kan leven. Lukt dat, dan zullen we samen vooruit gaan.”

De vraag blijft echter of deze ploeg het volhoudt tot 2024. “Goh, het einde van deze regering is al eerder voorspeld. (…) Telkens is Alexander De Croo eruit geraakt. Hij heeft de ervaring om ook nu een akkoord te maken waarmee iedereen eervol naar buiten kan komen. Maar dan moet iedereen wel wat van goede wil zijn”, besluit Lachaert.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “Lachaert (Open Vld): “Zitten alle partijen nog wel met volle goesting in deze regering?””

  1. Dit heerschap beseft nog niet goed dat NVA zijn minipartijtje zowel in gemeentes als nationaal er steeds bijgekomen heeft.
    In 2024 kunnen ze hun ziel wel verkopen federaal, maar alles eronder zullen ze de rekening gepresenteerd krijgen! De scepter van Rutten als doodgraver van de partij is met vlag en wimpel overgenomen.

  2. nooit meer met de vld of mr,veel liever de ps,die houden zich aan hun gegeven woord,en dat het geld zal kosten ,dat weten we maar dan hebben we een confederale staat,nu hebben we een land dat leeft op de kosten van de Vlaamse gemeenschap,en dat is vele male erger

  3. Typisch liberaal denkpatroon, ‘be reasonable, do it my way’ . Sander Sex heeft toch al eens een regering laten vallen. Hij weet hoe het moet, en met deze ploeg moet dat makkelijk kunnen.

  4. Meneer Lachaert. Ik ken geen enkele politieke zakkenvuller (of witte boordcrimineel als u verkiest) die zich tegen zijn goesting verrijkt. Persoonlijk vind ik dat politici onbezoldigd het land en de gemeenschap zouden moeten besturen. Dat heet integriteit.

Plaats een reactie

Delen