De Grote Moskee in Brussel (Photonews)

De Grote Moskee in Brussel (Photonews)

Uncategorized

Leden van Moslimexecutieve vragen aanstelling voorlopige bewindvoerder

Pieter Van Berkel

Drie leden van de Moslimexecutieve hebben aan de Brusselse ondernemingsrechtbank gevraagd om een voorlopige bewindvoerder aan te stellen.

De leden hopen dat de voorlopige bewindvoerder het “democratische en transparante beheer” van het college van de Moslimexecutieve kan herstellen. Twaalf van de zeventien leden zouden buitenspel gezet zijn, waardoor de macht over het orgaan in handen kwam van vijf leden. Een van hen is Salah Echallaoui, die eerder moest opstappen na beschuldigingen van spionage.

Volgens de drie werden de statuten van de vzw achter de moslimexecutieve aangepast tijdens een algemene vergadering waarvoor zij geen uitnodiging hadden gekregen en waarop enkel de kliek van vijf aanwezig was.

“De vergaderingen van de raad van bestuur en van de algemene vergadering worden georganiseerd zonder dat de leden van het Executief worden uitgenodigd, volgens een kalender die is vastgelegd door de drie bestuurders van de vzw”, klinkt het.

“De nominatie en het ontslag van bestuurders gebeurt zonder enige aankondiging en zonder dat er een vacature wordt gepubliceerd”, zegt het drietal. “Er werd sinds 2014 geen enkele verkiezing georganiseerd rond de hernieuwing van de algemene verdadering van de vzw of van het bureau van de Moslimexecutieve. Er werd geen enkel document overgemaakt aan de leden van het Executief over de aanstelling van ‘adviseurs’ en de oprichting van een vzw. Tot slot gebeuren de goedkeuring van de jaarrekening en de stemming rond het budget van de vzw helemaal niet op een transparante manier.”

N-VA-Kamerlid Koen Metsu vroeg vorige week al om een audit van de Moslimexecutieve uit te voeren. “De signalen die ik oppik in mijn netwerk zijn alleszins enorm zorgwekkend”, zei Metsu. Volgens hem zouden er ook banden zijn met dubieuze vzw’s en zouden enkele leden “hun lidmaatschap misbruikt zouden hebben om deel te nemen aan activiteiten van extremistische bewegingen”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Leden van Moslimexecutieve vragen aanstelling voorlopige bewindvoerder”

Plaats een reactie

Delen