Zitjes in de Kamer, illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Zitjes in de Kamer, illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Loonverlies voor zieke parlementsleden: PS en MR staan op de rem

Niels Geerinck

De Vlaamse Vivaldi-partijen willen de discussie rond loonverlies bij langdurig zieke parlementsleden op federaal niveau ook opentrekken. De MR en PS zien dat voorlopig niet zitten. Het eerste overleg leverde alvast weinig resultaat op.

In Vlaanderen bereikten alle partijen reeds een akkoord. Vlaamse volksvertegenwoordigers zullen, net als gewone burgers, na 30 dagen terugvallen op 60 procent van hun loon. De Vlaamse fractieleiders in de federale regering leggen het voorstel nu ook in de Kamer op tafel. Daar stuit het wel meteen op kritiek van de PS en de MR.

De Waalse socialisten vinden het voorstel “een brug te ver”. Volgens fractieleider Ahmed Laaouej (PS) proberen de Vlamingen een Vlaams probleem te importeren op het federaal niveau. Daarbovenop verwees hij naar de dood van zijn collega-Kamerlid Marc Goblet.

Volgens Laaouej worden sommige parlementsleden werkelijk ziek en moeten deze niet gestraft worden omwille van iemand zoals El Kaouakibi (ex Open-Vld). “Ziekteverlof mag niet verward worden met verlof. Sommige mensen worden echt ziek. Het is niet aanvaardbaar dat we die mensen, die sowieso al zwaar afzien, met de vinger wijzen“, aldus de PS-fractieleider.

Ook de MR stelde zich erg terughoudend op. “Het heeft geen zin om nu snel grote conclusies te trekken op basis van een zeer specifiek geval in het Vlaams Parlement”, aldus MR-fractieleider Benoît Piedboeuf.

“Kwestie van eerlijkheid”

Volgende week bespreekt het Vlaams Parlement de nieuwe ziekteregeling. Die besprekingen willen de Vlaamse partijen in de Vivaldi-regering aangrijpen om de discussie terug op de federale agenda te plaatsen. “Voor ons is het de logica zelve dat federale parlementairen dezelfde regeling krijgen als gewone werknemers. Dat is een kwestie van eerlijkheid en rechtvaardigheid”, vindt fractieleider Wouter De Vriendt (Groen). 

De heisa rond Sihame El Kaouakibi wees bepaalde problemen aan omtrent de ziekteregeling voor parlementsleden. “We zitten met een systeemfout die moet worden weggewerkt”, zo klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

8 gedachten over “Loonverlies voor zieke parlementsleden: PS en MR staan op de rem”

  1. 60 % om thuis ziek te vieren is nog een mooie uitkering, (ongeveer minimum 3000,00 euro) vertel het maar niet verder aan ECHT zieke werknemers. En zeker niet aan gepensioneerde zelfstandige. En moeten de onkosten vergoeding dan nog wel uitbetaald worden. Of hebben deze mensen kosten om uit te zieken.

  2. Zo zie je maar, de maskers vallen af. Wat voor een rotzakken zijn deze politici nu. Hoog tijd om het recht in eigen handen te nemen. Dit is toch het schandaal ten top, ze kakken gewoon op onze kop(en dat rijmt nog ook).

  3. Een reden te meer om dat federale circus zo snel mogelijk af te schaffen of drastisch af te slanken!
    Vlaamse golf in 2024, einde Belziek in de huidige vorm of het nu confederalisme of scheiding is kan me eerlijk gezegd niet schelen. Profetariaat van Wallonistan (poliZiekers) moet stoppen!!!

  4. ipv 60% van het loon zou het beter zijn om die zieke personen een leefloon te geven plus alle ziektekosten terug betaald en eventueel de huur of afbetalingskosten voor alleenstaanden.Zieke mensen kunnen immers niet feesten of op reis gaan,ze zijn te bed of niet te bed.

Plaats een reactie

Delen