Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

Nam het Amerikaans leger wraak op de verkeerde persoon?

Carl Deconinck

Vlak na de bloedige aanslag op de luchthaven van Kaboel eind augustus, waarbij 13 Amerikanen en heel wat Afghanen stierven, beloofde president Joe Biden snel wraak te nemen. Het lijkt er nu steeds meer op dat die wraakactie een kolossale blunder was. Onderzoek van de New York Times beweert dat het Amerikaans leger geen terrorist heeft gedood, maar een ngo-medewerker.

Het zou gaan om Zemari Ahmadi,  elektrisch ingenieur bij de Amerikaanse hulporganisatie Nutrition & Education International. Precies het soort mensen die men nu uit het land wil halen na de machtsovername van de Taliban. De Afghaan zou trouwens effectief een aanvraag om als vluchteling naar de VS te kunnen ingediend hebben. Tot overmaat van ramp zouden er ook 9 andere onschuldige slachtoffers zijn gevallen, waaronder maar liefst zeven kinderen.

“Officiële verhaal is een leugen”

Dr. Steven Kwon, de oprichter van de ngo die haar basis heeft in California, zei aan de krant The Independent dat het officiële verhaal van de VS een leugen is. Ahmadi was al sinds 2006 aan de slag en hield zich bezig met voedselvoorziening voor kinderen en vrouwen. Volgens Kwon was Ahmadi een gerespecteerde man die zich inzette voor de armen en behoeftigen. Het Pentagon beweerde altijd dat het doel van de drone-aanval een terrorist van ISIS-K was, die in een voertuig vol explosieven zat. Het onderzoek van de New York Times lijkt dat volledig te ontkrachten.

Het koppelen van de ngo aan ISIS-K zorgt er bovendien voor dat de werknemers nu extra gevaar lopen, zo beweert Kwon, omdat de taliban een bittere strijd voeren met ISIS-K. Ze zullen de ngo-medewerkers nu waarschijnlijk meer viseren.

Did a U.S. Drone Strike in Afghanistan Kill the Wrong Person? | Visual Investigations – YouTube

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

7 gedachten over “Nam het Amerikaans leger wraak op de verkeerde persoon?”

  1. los van het feit of de Afghaan al dan niet een medewerker was van een NGO.
    Vast staat dat reeds van af Busch, en Obama reeds veel verkeerde beslissingen zijn genomen aangaande hun oorlog in Afghanistan. Het besluit tot terugtrekking van de troepen werd genomen door president Trump. Biden heeft een zoveelste blunder toegevoegd aan de oorlog in Afghanistan.

  2. Het lijkt er nu steeds meer op dat die wraakactie een kolossale blunder was (texto). Schrijnend als men bedenkt dat de blunders van de VSA na Pearl Harbor (7 december 1941) zich wereldwijd non stop blijven opstapelen. De rode lijn blijft onveranderd wraakacties op burgerlijke doelwitten.

Plaats een reactie

Delen