De Russische president Vladimir Poetin met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan - Afbeelding: Shutterstock

De Russische president Vladimir Poetin met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

NAVO-relatie VS en Turkije onder druk door aankoop Russische raketdefensiesystemen

Niels Geerinck

De verstandhouding tussen de Verenigde Staten en Turkije kan de komende weken erg onder druk te komen staan. Zo kondigde de Turkse president Tayyip Erdogan aan dat het land mogelijk Russische defensiesystemen zou aankopen. Volgens de VS is dat een inbreuk op het NAVO-bondgenootschap en vormen de Russische systemen een bedreiging.

De eventuele aankoop van het Russische S-400 raketafweersysteem is nu al een omstreden onderwerp in NAVO-kringen. Volgens het Witte Huis vormen de systemen een bedreiging voor de F-35 straaljagers die het Amerikaanse leger gebruikt. Eveneens valt het systeem van Russische makelij niet onder de voorwaarden van het breed defensiesysteem dat de NAVO wil hanteren.

Volgens Turkije waren er geen interessante voorwaarden verbonden aan het aanschaffen van dergelijk systeem bij een NAVO-bondgenoot. Daarom koos Erdogan voor Rusland. Daarnaast hekelt hij de bemoeizuchtigheid van de Amerikaanse president Joe Biden. “In de toekomst zal niemand zich kunnen bemoeien met wat voor soort verdedigingssystemen we aankopen, van welk land op welk niveau. Wij zijn de enigen die zulke beslissingen nemen.”, zo voegt de Turkse president toe.

Sancties

In december kochten de Turkse autoriteiten al een aantal van deze systemen aan. Toen reageerde de VS meteen door sancties op te leggen aan Turkije. De onderhandelingen omtrent de tweede levering van de systemen trekken zich momenteel op gang. Het Witte Huis zal waarschijnlijk reageren met nieuwe sancties. “We dringen er bij Turkije op elk niveau en op elke gelegenheid op aan om het S-400-systeem niet te behouden en af te zien van de aankoop van extra Russisch militair materieel. We blijven Turkije duidelijk maken dat elke belangrijke nieuwe Russische wapenaankopen het risico zou lopen CAATSA 231-sancties in werking te stellen, los van en naast de sancties die in december 2020 zijn opgelegd.”, aldus de woordvoeder van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “NAVO-relatie VS en Turkije onder druk door aankoop Russische raketdefensiesystemen”

  1. Dat Erdogan al lang iets aan het bekokstoven is mag toch wel duidelijk zijn zeker. Het zal me niet in dank worden afgenomen, maar zijn gedragingen vertonen veel gelijkenis met een historische figuur uit de vorige eeuw. De EU, en politici uit de EU landen willen dit blijkbaar niet inzien. Blijkbaar hebben die niets geleerd uit de geschiedenis

Plaats een reactie

Delen