Een nieuwe studie van de Nationale Bank van België toont aan dat de overheidsuitgaven in België fors hoger liggen dan in de rest van Europa. Deze studie gaat over de periode voor de coronacrisis: de Nationale Bank voorspelt dat deze publieke uitgaven omwille van deze crisis nog zullen stijgen. Met 52,1 procent zijn de Belgische publieke uitgaven de derdehoogste van de eurozone, na Frankrijk en Finland.
De overheidsuitgaven zijn in België reeds decennialang torenhoog. Omwille van de financiële crisis zijn deze uitgaven fors gestegen tussen 2007 en 2009. Terwijl landen als Nederland en Duitsland deze uitgaven na de crisis konden terugbrengen, slaagde België daar slechts gedeeltelijk in. Dat terwijl de rentelast in ons land enorm veel sterker gedaald is dan in andere landen.
Vier aspecten goed voor 90 procent
90 procent van de publieke uitgaven zitten verdeeld onder vier pijlers. De grootste slokop is sociale zekerheid, dat de helft van het overheidsgeld opeist. Daarnaast worden de grootste uitgaven gedaan bij algemene openbare diensten, economische zaken en onderwijs.
Ook de loon-en bedrijfssubsidies zijn enorm hoog. Dit zijn twee categorieën die over het algemeen niet tot de meest productieve behoren. Frappant is dat de loonsubsidies in België zo hoog liggen, omdat die vaak ingevoerd zijn als reactie op de hoge loonkost en hoge heffingsdruk op arbeid. Een vicieuze cirkel dus.
Ook de onderwijsuitgaven zijn hoog. Die staan er dan ook bekend voor een welvaartsverhogend potentieel hebben. Deze resultaten zijn echter verdeeld tussen de verschillende regio’s. De Vlaamse gemeenschap scoort hierin veel beter dan de Franstalige.