(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Pakistaanse islamitische clerici tegen wetsvoorstel om gedwongen bekering te stoppen

Sonja Dahlmans

Islamitische clerici in Pakistan hebben zich uitgesproken tegen een nieuw wetsvoorstel dat een einde zou moeten maken aan de ontvoering en gedwongen bekeringen in het land.

Een van de voorvechters van het wetsvoorstel is de christelijke parlementariër Naveed Amir Jeeva. Al vanaf 2019 kaart hij het probleem van gedwongen bekeringen aan. De protesten van een aantal islamitische clerici zijn dan ook tegen Amir Jeeva gericht. Onder andere via de sociale media wordt hij ervan beschuldigd een ‘anti-islamitische’ wet te hebben geïnitieerd. “Anti-islamitische wetsvoorstellen worden goedgekeurd door het parlement van een islamitisch land”, wordt er onder andere geschreven op Twitter.

Een speciaal aangewezen vertegenwoordiger voor religieuze harmonie in het land, Tahir Mehmood Ashrafi, noemt het wetsvoorstel ‘anti-Koran’ en wijst het wetsvoorstel ook af. In een verklaring zei hij: “Er is een wetsvoorstel dat gedwongen bekeringen tegen zou moeten gaan. Ik wil duidelijk maken dat er geen enkel wetsvoorstel kan worden aangenomen dat ingaat tegen de lessen uit de Koran en de soenna (het voorbeeld van Mohammed), omdat de grondwet van Pakistan gebaseerd is op de Koran.”

Met name voor religieuze minderheden in het land, zoals de hindoes, sikh en christenen, is dit nieuwe wetsvoorstel van belang. Naar schatting worden jaarlijks in Pakistan ongeveer 1.000 minderjarige meisjes op deze manier gedwongen bekeerd tot de islam. Wanneer het wetsvoorstel aangenomen zou worden, kunnen in de toekomst alleen nog volwassenen zich bekeren tot een andere religie. Hiervoor ijverde in februari dit jaar een speciale parlementaire commissie.

Mensenrechtenorganisaties en leiders van religieuze minderheidsgroepen hebben er bij de Pakistaanse autoriteiten op aangedrongen het wetsvoorstel aan te nemen en zo een einde te maken aan de ontvoering, gedwongen huwelijken met een moslim en bekering tot de islam. Volgens priester Mushtaq Anjum van de kloosterorde van de camillianen, is dergelijk protest van islamitische clerici zeer zorgwekkend: “Mensenrechten moeten worden gerespecteerd. De internationale gemeenschap kijkt naar Pakistan en hoe religieuze minderheden hier worden behandeld. Dergelijke schaamteloze weigeringen van de islamitische clerici zijn onacceptabel en wij verwerpen deze manier van denken.”

Religieuze minderheden in Pakistan leven in een voortdurende staat van discriminatie, intimidatie en vervolging in het overwegend islamitische land. Europarlementariërs luidden vorig jaar reeds de noodklok aangaande de ontvoering, gedwongen bekeringen en misbruik van minderjarige niet-islamitische meisjes in Pakistan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

9 gedachten over “Pakistaanse islamitische clerici tegen wetsvoorstel om gedwongen bekering te stoppen”

  1. Hassan vraagt uitleg over gruweldaden. Enkele voorbeelden: Luidens de islamideologie worden als gruweldaad/morele foltering beschouwd een moslim verplichten zijn geloof af te zweren of bijvoorbeeld te verplichten varkensvlees te eten of tolerant te zijn met ongelovigen en ze niet te discrimineren op basis van hun geloof. Moslimstrijders plegen gevangen publiekelijk te kelen. Een ritueel dat mij niet bekend is bij de ongelovigen (Israël en het Westen). Wij zijn dan ook barbaren in de ogen van devote moslimstrijders.

Plaats een reactie

Delen