De Wit-Russische-Poolse grens. Foto Shutterstock

De Wit-Russische-Poolse grens. Foto Shutterstock

Uncategorized

Polen wil verlenging noodtoestand grens Wit-Rusland na vondst extremistisch materiaal op telefoons van migranten

Simon Segers

Mariusz Kaminski, de Poolse minister van Binnenlandse Zaken, wil de noodtoestand op de Wit-Russische-Poolse grens verlengen met 60 dagen. De minister beweert dat verschillende migranten extremistische berichten op hun mobiele telefoons hebben staan.

Begin september kondigde de Poolse regering de noodtoestand aan op de grens. Meer dan 10.000 vluchtelingen wachtten hier om Polen, en zo dus de Europese Unie te bereiken. Het gaat vooral om mensen uit Irak, Afghanistan en Afrika. Op de mobiele telefoons van enkele van deze migranten werd materiaal gevonden dat hen zou linken aan islamitisch extremisme.

Nationale veiligheid

“De situatie is erg gespannen”, verklaarde Kaminski. “Ik zal overleggen met mijn collega-ministers om de noodtoestand met 60 dagen te verlengen.” De minister zei eerder dat de Poolse regering migranten niet wil stigmatiseren, en slechts bewijsmateriaal presenteert dat aantoont dat sommige van hen de nationale veiligheid kunnen bedreigen. In totaal werden zo’n 200 migranten ondervraagd, waarvan ongeveer 50 gelinkt werden aan extremisme.

Geen bewijs?

Een woordvoerder van de Ocalenie Foundation, een hulporganisatie voor vluchtelingen, zei dat de minister geen enkel overtuigend bewijs naar voren heeft gebracht. “Het doel was net wel om deze mensen te stigmatiseren, angst te creëren en pseudo-redenen te verzinnen om een noodtoestand te behouden. Dit is puur propaganda om de bevolking tegen vluchtelingen te keren zoals in 2015.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

12 gedachten over “Polen wil verlenging noodtoestand grens Wit-Rusland na vondst extremistisch materiaal op telefoons van migranten”

  1. De linkse rakkers staan weer op hun achterste poten. Ze zijn weer op hun lange teentjes getrapt. Vijftig van de tweehonderd ondervraagden hebben extremistische trekken, dat is wel 25% hé. Gewoonweg alle grensen toe en laat die leeglopers terug naar hun continent vertrekken of help ze er een hand mee.

Plaats een reactie

Delen