Marc Van Ranst bij de rechtbank. Foto Photonews.

Marc Van Ranst bij de rechtbank. Foto Photonews.

Uncategorized

Rechtbank onbevoegd in zaak tegen Marc Van Ranst: “Verkeerde rechtbank gekozen”

Ruben Notteboom

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft zich onbevoegd verklaard in de zaak tegen Marc Van Ranst die Willem Engel had aangespannen.

Volgens Engel heeft Van Ranst zich schuldig gemaakt aan laster; omdat Van Ranst hem een oplichter, virusontkenner en extremist had genoemd op Twitter en in een kranteninterview. Engel vindt dat dit geen vrije meningsuiting meer kan zijn, omdat het oproept tot publieke verachting, waardoor hij Van Ranst wilde laten vervolgen.

Rechtbank onbevoegd wegens drukpersmisdrijf

Het parket vond het strafdossier onontvankelijk en de rechtbank is die mening gevolgd. Volgens de rechtbank en het parket gaat dit namelijk over een drukpersmisdrijf. Een drukpersmisdrijf is wanneer iemand een mening uit in een publicatie, zowel gedrukt als online, die in overtreding is met de strafwetgeving. Enkel het hof van assisen is bevoegd hierover te oordelen. Omdat de uitspraken in een krant en op Twitter gebeurden, vindt de rechtbank dat dit daaronder valt. Engel kan nog steeds in beroep gaan.

Marc Van Ranst reageert tevreden

Marc Van Ranst reageert tevreden op Twitter. “Ziezo. Engel heeft weer een rechtszaak verloren en is veroordeeld tot het betalen van de gerechtskosten,” schrijft Van Ranst. “De rechtbank is mijn pleidooi gevolgd dat Engel de verkeerde rechtbank heeft gekozen omdat de correctionele rechtbank niet bevoegd is voor vermeende drukpersmisdrijven.”

“Deze rechtszaak is pure pesterij door misbruik te maken van onze rechtbanken,” gaat hij verder. “Engel en Verstraeten zullen, zoals altijd, beroep aantekenen tegen dit vonnis. En maandag beginnen ze reeds een nieuwe rechtszaak (weer met een rechtstreekse dagvaarding) voor dezelfde rechtbank.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

15 gedachten over “Rechtbank onbevoegd in zaak tegen Marc Van Ranst: “Verkeerde rechtbank gekozen””

  1. Ze zouden verdomme een huiszoeking bij van Ranst moeten doen. Voor aanzetten tot haat en geweld + oplichting, net zo als bij de mensen van tscheld. Schandalig dit maar we weten allemaal hoe dit komt… ik zal maar zwijgen of ze staan er bij mij ook *cht*rl**ke c*rr*pt* t*rr*ng regerering!

  2. Ik heb geen sikkepit compassie met Van Ranst, maar Engel zou zijn zaken beter moeten voorbereiden. Ieder béétje juridisch onderlegde weet dat persmisdrijven voor assisen moeten komen.

  3. wat is er gebeurd met die mensen van Voorpost die een stop wilden toeroepen aan de islam.De mvr-lobby wordt in het zelfde bed gezet met de vivaldioten-regering,dit zal zeer negatief op die idioten afstralen.Hoe zitten de peilingen ineen ,nu,na de vakantie

  4. Dan ben jij dat niet :

    2. Is het drukpersmisdrijf ingegeven door racisme en xenofobie?
    Zo ja: correctionele rechtbank
    Drukpersmisdrijven ingegeven door racisme, xenofobie of negationisme komen in België voor een correctionele rechtbank.

    Zo nee: hof van assisen
    Andere (niet-racistische of -xenofobe) drukpersmisdrijven moeten beoordeeld worden door een hof van assisen, en dus door een volksjury. Dit is een omslachtige en tijdrovende procedure.

  5. We hebben hier geen rechtbank nodig maar voor het welzijn van het land (omdat hij een openbare functie uitvoert) én van Van Ranst zelf, een psychiatrisch onderzoek. De universiteit verzuimt hier de geestelijke gezondheid van haar werknemer te verdedigen. Daar moet toch al iemand een vermoeden van een diagnose hebben! Als de bevolking het al ziet!

  6. Die rechtbank schuift gewoonweg de zaak op de lange baan, in de hoop dat Engel en Verstraeten het gaan opgeven. Van Ranst was de auteur van de internet-berichten, en dat weet de rechtbank heel goed. Het is niet omdat het niet fysiek publiekelijk uitgebracht werd door Van Ranst dat hij niet schuldig is en dat zijn bewoordingen niet beledigend en/of onwaar zijn.

    Dit is haarkloverij, en dat is ook het enige waar justitie in België goed in is : rond de pot draaien en criminelen vrijspreken.

Plaats een reactie

Delen