Federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo)

Uncategorized

Rousseau (Vooruit) roept op tot ministerraad over klimaat

Wannes Neukermans

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wil dat premier De Croo (Open Vld) een thematische ministerraad organiseert over het klimaatbeleid van deze regering. “Het is tijd om niet één of twee, maar drie versnellingen hoger te schakelen in ons klimaatbeleid. Als we niet investeren zullen mijn generatie en de volgende generaties daar morgen de rekening voor betalen”, aldus Rousseau. Minister van Klimaat Zakia Katthabi (Ecolo) laat weten dat de oproep van Rousseau onnodig was. Er stond namelijk al zo’n ministerraad gepland op acht oktober.

De thematische ministerraad moet volgens de socialisten antwoord bieden op de vraag hoe België de Europese norm zal halen om tegen 2030 de uitstoot CO₂ met 26 miljoen ton te verminderen. Daarnaast benadrukt Rousseau dat het klimaatbeleid sociaal rechtvaardig moet zijn.

De kosten moeten eerlijk verdeeld worden, zodat iedereen mee kan. Rousseau kijkt daarvoor bijvoorbeeld naar het Europese emissiehandelssysteem: “Nu betalen Europese bedrijven taksen om te mogen uitstoten, maar ze krijgen dat geld zonder veel voorwaarden terug via Vlaamse subsidies. We zouden dat geld beter herverdelen en gebruiken om gezinnen te helpen de energiefactuur te betalen”, zegt de Vooruit-voorzitter. 

Overheid moet goede voorbeeld tonen

Ook de overheid moet volgens de voorzitter het goede voorbeeld te tonen. “Overheidssubsidies voor fossiele brandstoffen moeten worden stopgezet. Tegelijk moet de overheid investeren in zon- en windenergie. Overal waar de overheid kan (op parkings, daken en terreinen), moet ze investeren in manieren om hernieuwbare energie op te wekken.”

Vooruit plaatst ook investeren in het spoor hoog op de agenda. “Uit een studie van Deloitte blijkt dat iedere euro die je investeert  in het spoor 3 euro opbrengt voor Belgische economie. Investeren in het spoor voor minder files, minder uitstoot en  meer tijd om thuis te zijn en meer economische groei”, besluit Rousseau. 

Het kabinet van federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi liet weten dat er reeds zo’n ministerraad over het klimaat gepland stond. Die gaat door op acht oktober.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Rousseau (Vooruit) roept op tot ministerraad over klimaat”

  1. We hadden al een voorsmaakje gekregen met Anuna de Wever die het achterste van haar tong liet zien en Gert Verhulst een oude blanke hetero-man noemde. Het eerste schot voor de klimaatboeg is gelost. De klimaatcrisis staat klaar om de coronacrisis op te volgen. De inzet is dezelfde: de wereld redden van haar ondergang. Komaan, Greta, je mag weer!

Plaats een reactie

Delen