OPINIE. Jurgen Ceder: "Rousseau heeft alles wat hem overkomt over zichzelf afgeroepen"

Conner Rousseau (Photo News)

Uncategorized

Rousseau wil ministerraad over het klimaat

Pieter Van Berkel

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau roept premier Alexander De Croo (Open Vld) op om een thematische ministerraad over het klimaat te organiseren.

“Het is tijd om niet één of twee, maar drie versnellingen hoger te schakelen in ons klimaatbeleid. Als we vandaag niet investeren zullen mijn generatie en de volgende generaties daar morgen de rekening voor betalen”, zegt Rousseau. Zijn partij hoopt met de ministerraad antwoorden te krijgen op de vraag hoe België de EU-klimaatdoelstellingen wil halen en de CO2-uitstoot tegen 2030 met 26 miljoen wil verminderen.

Rousseau wil tegelijkertijd dat het klimaatbeleid sociaal rechtvaardig is en dat de kosten eerlijk verdeeld worden. Hij kijkt daarvoor naar het Europese emissiehandelssysteem. “Nu betalen Europese bedrijven taksen om te mogen uitstoten, maar ze krijgen dat geld zonder veel voorwaarden terug via Vlaamse subsidies. We zouden dat geld beter herverdelen en gebruiken om gezinnen te helpen de energiefactuur te betalen”, zegt Rousseau.

“Overheidssubsidies voor fossiele brandstoffen moeten worden stopgezet”, vindt Rousseau. “Tegelijk moet de overheid investeren in zon- en windenergie. Overal waar de overheid kan (op parkings, daken en terreinen), moet ze investeren in manieren om hernieuwbare energie op te wekken.”

De Vooruit-voorzitter wil ook meer investeringen in het spoor. “Uit een studie van Deloitte blijkt dat iedere euro die je investeert  in het spoor 3 euro opbrengt voor Belgische economie. Investeren in het spoor voor minder files, minder uitstoot en  meer tijd om thuis te zijn en meer economische groei”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Rousseau wil ministerraad over het klimaat”

  1. Partijgenoot van Timmerfrans, zegt genoeg natuurlijk.
    Ondertussen wordt de aandacht van de echte problemen afgeleid. En zeggen dat hij zelf nauwelijks aanwezig is in het Vlaamse halfrond.

  2. Ondanks de jaarlijkse dotatie euro’s belastinggeld die het spoor krijgt, hebben ze een schuldenlast van 2,3 miljard euro. Dan nog prietpraat verkopen dat elke geïnvesteerde euro er drie opbrengen, getuigt van een gebrek aan realiteitszin. ( zacht uitgedrukt )

Plaats een reactie

Delen