(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

Scheidsrechters verplicht om alle racisme te melden op wedstrijdblad

Pieter Van Berkel

Scheidsrechters moeten voortaan alle gevallen van racisme en discriminatie melden die op en rond het voetbalveld plaatsvinden.

De Belgische Voetbalbond (KBVB) en taalvleugels Voetbal Vlaanderen en ACFF lanceerden het ‘Come Together-actieplan’ tegen discriminatie en racisme. Er werden onder andere een ‘Diversity Board’ samengesteld, onafhankelijke bestuurders geïntegreerd in de Raad van Bestuur van de KBVB en er werd een Nationale Kamer Discriminatie en Racisme geïnstalleerd.

Als onderdeel van de campagne moeten scheidsrechters voortaan gevallen van racisme en discriminatie melden, ook als ze zelf niets hebben gehoord of gezien. Er komt zelfs een apart vak op het wedstrijdblad om dergelijke gevallen aan te duiden. Er worden ook sancties verbonden aan de overtredingen, gaande van schorsingen tot alternatieve straffen.

“Scheidsrechters krijgen voortaan expliciet de vraag of ze discriminatie of racisme hebben waargenomen en zijn ze verplicht om elke melding van een speler, afgevaardigde of supporter op te nemen ook al hebben ze zelf de discriminatie niet gehoord of gezien”, zegt Nand De Klerck, woordvoerder van Voetbal Vlaanderen. “Onze scheidsrechters zijn net als elke individuele club een cruciale partner in deze strijd.”

Vlaams Belang: “Dit gaat richting een verklikkersmaatschappij”

Vanuit politieke hoek komt er kritiek op de plannen, met name van het Vlaams Belang. “Dit gaat in een rotvaart richting een verklikkersmaatschappij”, zegt Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn. “Scheidsrechters moeten scheidsrechters blijven – zij zijn geen politieagenten. Het is aan de ordediensten om de orde te handhaven. Dit is een pure heksenjacht en een oneigenlijke overdraging van strafrechtelijke en politionele verantwoordelijkheid aan private personen.”

“Dit zijn buitensporige maatregelen die de terechte wenselijkheid van een goede verstandhouding tussen mensen van verschillende afkomst in het voetbal niet dichterbij zal brengen, maar eerder contraproductief zullen werken”, klinkt het verder. “Dit zorgt voor wantrouwen en paranoia.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

16 gedachten over “Scheidsrechters verplicht om alle racisme te melden op wedstrijdblad”

  1. In deze volg ik de reactie van het Vlaams Belang. Het loopt helemaal fout met onze maatschappij zoals we nu bezig zijn. Als ieder onvertogen woord, als iedere onwelkome mening, als iedere uiting van frustratie, woede of onmacht in de kiem moet worden gesmoord omwille van politieke correctheid, dan zijn we inderdaad een maatschappij aan het het creëren met opgekropte woede en mensen die rijp zijn voor psychiatrische behandeling. En dan verschieten dat extremisten aan de winnende hand zijn. Die woke gemeenschap beseft niet eens hoe extremistisch en nefast voor de maatschappij ze zelf bezig zijn. Binnen een maatschappij gebeuren er inderdaad zaken die niet zo fijn zijn voor anderen, dat is altijd zo geweest. In onze kindertijd leerden wij daar weerbaarheid tegenover kweken in plaats van geklaag en verontwaardiging. Blijkbaar is weerbaarheid niet meer de mode maar wel – nu ja – de slachtofferrol. We worden een maatschappij van watjes met een grote mond en veel verontwaardiging. Met andere woorden verwende kinderen.

  2. Wat een bende omhooggevallen overbetaalde vetzakken zijn die gasten van de KBVB ! Zelfs in het kleinste boerengat worden jonge spelertjes die wat minder goed presteren als kneusjes al in een B-ploegje gezet. Van discriminatie gesproken ! Het gaat hier bij die kinderen toch enkel om amusement en wat sport. Maar neen, daar begint de jacht op het talent al en tevens spelen de financiële belangen daar ook al een rol. Pure discriminatie van de ergste soort. Voor mijn part kunnen die klootzakken van de KBVB allemaal de pot op ! Ik heb geen boodschap aan hun woke-gezeik. De pot op met Robert Huygens en zijn hypocriet gelul, hoeveel verdient die 73 jarige slijmbal ?

  3. En als wij met onze zoon in het Brusselse gaan spelen waar ze gespuwd worden omdat ze voorstaan en “sale flamand” zijn als ze in time uit kleedkamer komen geld racisme dan ook? 15 jaar geleden hetzelfde bij mijn broer toen hij voor Aalst speelde. Als dit al toegelaten is, zal er niet veel gerapporteerd worden!

  4. waar is de tijd dat men de “scheidsrechter”voor zwarte aap kon verwijten gedurende het spel en dan nadien aan de toog van de cantine samen pinten konden pakken en hem geluk toewensen tot de volgende match dan.Feit is dat ik nooit moslims-vaders aan de toog heb gezien,van integratie gesproken,en hoe meer van die moslims in de ploeg zaten,hoe minder er gefeest werd in de cantine,nu zien we de gevolgen.Die spelers kwamen zelfs geen pistolet eten na hun matchken,triestig volkje.

  5. Waar zijn we mee bezig. Het wordt meer dan tijd om met al dat discriminatie en racisme
    gedoe te stoppen. Als bepaalde groepen vinden dat ze benadeeld zijn of “slachtoffer” zijn van racisme dat ze eerst eens beginnen met de vraag te stellen hoe komt dat, wat heb ik gedaan om me te integreren in de maatschappij waar ik ben gaan wonen.
    Datgene wat de voetbalbond vraagt aan de scheidsrechters heeft niets meer te maken met voetbal maar met de hypocresie van miljoenen euro verdienende voetbalspelers.

  6. Hier de heilige uithangen met hun woke en ander gedoe. Maar wel met de rode duivels naar Qatar in de duurste hotels de hypocriet gaan uithangen. Daar wordt zedig gezwegen over rascisme of slavernij. Bende hypocrieten.

  7. In de USSR was er destijds de cultus van “Pavlik Morozov” waarbij Pioniertjes de opdracht kregen hun ouders te verraden aan het Systeem bij hun anti-Stalinistische uitspraken. Het woke drijfzand der politiek-correcte ontaarding breidt kennelijk gestadig uit.

Plaats een reactie

Delen