De coalitie zal in december Olaf Scholz (SPD) tot kanselier benoemen.

De coalitie zal in december Olaf Scholz (SPD) tot kanselier benoemen.

Uncategorized

SPD en Groenen winnen Duitse parlementsverkiezingen

Pieter Van Berkel

De sociaaldemocratische SPD heeft de Duitse parlementsverkiezingen gewonnen met 25,7 procent van de stemmen. De centrumrechtse CDU/CSU eindigt tweede met 24,1 procent, een historisch slecht resultaat.

De linkse partijen SPD en de Groenen lijken zichzelf tot de grote overwinnaars van de Duitse Bundestagverkiezingen te kunnen kronen. De sociaaldemocratische SPD ging er voor het eerst in jaren op vooruit en werd de grootste partij in het Duitse parlement, met 25,7 procent van de stemmen. De Groenen haalden het beste resultaat in hun geschiedenis en eindigden derde met 14,8 procent.

De CDU/CSU van aftredend bondskanselier Angela Merkel haalde dan weer haar slechtste resultaat ooit en verloor 8,8 procentpunt van de stemmen tegenover 2017. De partij haalde 24,1 procent van de stemmen en moest nipt de duimen leggen voor de SPD.

De liberale FDP ging erop vooruit en haalde 11,5 procent van de stemmen. De rechts-nationalistische AfD verloor licht en haalde 10,3 procent, maar werd wel de grootste partij in de Oost-Duitse deelstaten Thüringen en Saksen. De radicaal-linkse Die Linke haalt 4,9 procent en zakt daarmee net onder de kiesdrempel van 5 procent.

SPD-leider Olaf Scholz reageerde verheugd op de uitslag. “De burgers willen verandering”, zei Scholz. “Ze willen dat de kandidaat van de SPD de volgende kanselier wordt. Dat zie je heel duidelijk aan de peilingen, maar ook aan de verkiezingsuitslag.”

De twee grootste partijen, SPD en CDU/CSU, hopen dat er tegen Kerstmis een coalitie gevormd kan worden. Verschillende pistes behoren tot de mogelijkheden, waaronder een ‘grote coalitie’ van SPD en CSU/CDU, een coalitie tussen de CDU/CSU, de Groenen en de FDP of eentje tussen de SPD, de Groenen en de FDP.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “SPD en Groenen winnen Duitse parlementsverkiezingen”

  1. Gisteren avond mocht ik bij @Nieuwsblad_be lezen “Duitse christendemocraten behaalde slechtste resultaat ooit zonder Angela Merkel.” Ik denk eerder dat het is ” De Duitse christendemocraten behaalde slechtste resultaat ooit ‘ door Angela Merlel’ “. 😉

Plaats een reactie

Delen