Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Foto Photonews

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Foto Photonews

Uncategorized

Staatssecretaris Mahdi in gebreke gesteld voor tekort opvangplaatsen jongeren

Wijnand Meeus

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is in gebreke gesteld door verschillende middenveldorganisaties die opkomen voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. De groep hekelt een tekort aan opvangplaatsen voor die jongeren. Onder meer Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Dokters van de wereld ondertekenden het document.

De laatste maanden was het aantal jongeren dat door Fedasil werd geholpen zeer hoog. Om de druk op de dienst te verlagen werden kwetsbaarheidscriteria vastgelegd hoe bepaalde welke jongeren nog konden langskomen. Concreet gaat dat om meisjes, jongeren met medische of psychische kwetsbaarheid of beperking, jongens jonger dan 15 of slachtoffers van mensenhandel.

“Schending van het kinderrechtenverdrag”

Volgens de groep is het onderscheid maken tussen de kwetsbare en niet-kwetsbare niet-begeleide minderjarige vreemdeling in strijd met de Opvangwet, en schendt ook het Kinderrechtenverdrag en het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie. “De minderjarigen die niet aan de kwetsbaarheidscriteria voldoen, worden gedwongen de nacht op straat door te brengen en worden hierdoor blootgesteld aan talrijke gevaren”, klinkt het. “Zo kunnen ze slachtoffer worden van mensenhandel of bestaat de kans dat ze in een ander uitbuitingsnetwerk terecht komen.”

“Deze opvangcrisis vraagt om een structurele oplossing”, gaat het verder. “We vragen kwaliteitsvolle opvang die egalitair en niet-discriminerend is, en aangepast aan de specifieke en werkelijke noden van deze kwetsbare groep minderjarigen. Deze opvangcrisis vraagt om een structurele oplossing. We vragen kwaliteitsvolle opvang die egalitair en niet-discriminerend is, en aangepast aan de specifieke en werkelijke noden van deze kwetsbare groep minderjarigen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

6 gedachten over “Staatssecretaris Mahdi in gebreke gesteld voor tekort opvangplaatsen jongeren”

  1. De jokers der vluchtelingen : voor minderjarigen geldt geen enkele beperking dus je stuurt je jongste naar de EU en daarna mag de 12 koppige familie hier met gratis kost en inwoon verblijven

  2. En opnieuw in België de zwakste schakel in de EU. Nergens krijgen onbegeleide minderjarige asielzoekers zo gemakkelijk opvang als in dit land. Zelfs niet in Zweden.

    Deze regering is nu eenmaal vastbesloten een oorlog te voeren tegen de autochtone bevolking.

Plaats een reactie

Delen