Mathias Vanden Borre (Photonews)

Mathias Vanden Borre (Photonews)

Binnenland politiek

Stad Brussel verwerpt motie om taalwetgeving te respecteren

Carl Deconinck

De Brusselse gemeenteraad keurde de motie af van N-VA-raadslid Mathias Vanden Borre (N-VA) over het naleven van de taalwetgeving in Brussel-Stad bij de aanwervingen van gemeentepersoneel. Enkel hijzelf stemde voor zijn eigen motie. De rest onthield zich of stemde tegen.

Het naleven van de taalwetgeving is al langer een oud zeer in onze hoofdstand. Veel Franstalige Brusselaars die voor de overheid werken zijn het Nederlands niet machtig en de lokale overheden lijken er weinig problemen mee te hebben. Nochtans is het wettelijk verplicht dat Vlamingen hun eigen taal kunnen gebruiken in de communicatie met de overheid in het officieel tweetalige Brussel.

Om dat te verhelpen diende Mathias Vanden Borre (N-VA) een motie in die het stadsbestuur oproept om voortaan de wetgeving op de bestuurstaalwetgeving te respecteren. De wet bepaalt dat elk personeelslid tweetalig moet zijn, maar in de praktijk is dat slechts het geval bij 20 procent van de werknemers van de lokale besturen in het Brusselse gewest. De motie vraagt ook voor een plan om de tweetaligheid bij leden van het stadsbestuur en ambtenaren op te krikken, bijvoorbeeld door ze aan te moedigen of te verplichten om taalcursussen te volgen. Benoemingen van mensen die niet aan de voorwaarden voldoen mogen volgens de motie niet meer kunnen.

Het antwoord van het Brussels gemeentebestuur was echter zeer opvallend. Hoewel burgemeester Close (PS) zei dat hij veel waarde hecht aan het Nederlands binnen zijn administratie, besloot hij toch tegen te stemmen. Ook de Vlaamse Ans Persoons van Vooruit steunde de motie niet. Ze zei dat Vlaanderen en minister Ben Weyts (N-VA) meer Nederlandstalige leerkrachten moesten voorzien.

Uiteindelijk stemden 30 gemeenteraadsleden tegen de motie en onthielden 11 raadsleden zich. Enkel indiener Vanden Borre stemde voor. Hij reageerde verbolgen en vindt dat Vlamingen als tweederangsburgers worden behandeld in eigen stad. Dat Brussel de wet niet wil naleven gaat er bij hem niet in.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

33 gedachten over “Stad Brussel verwerpt motie om taalwetgeving te respecteren”

  1. De N-VA zou moeten weten dat dit allemaal veel te laat is. De voertaal in de Brusselse “hell holes” zal Arabisch worden. Dat is ook wat Catherine Moureaux nastreeft. De appel valt niet ver van de boom !

  2. Misschien kunnen we de geldstroom die jaarlijks naar Brussel vloeit baseren op het percentage ambtenaren daar die tweetalig zijn….
    Iets zegt mij dat ze snel vloeiend Nederlands zullen spreken:+))))

  3. Du ALLE Vlaamse (als men hen zo mag noemen) coalitie partijen stemden tegen of onthielden zich over het toepassen van taalwetten die mede door hun partijen zijn gestemd geweest. Anders gezegd deze collaborateurs stemden niet alleen tegen hun eigen wetten maar tevens tegen hun eigen volk!! Typisch tsjeven en blauwzakkerij…De roden kwamen met de onnozele uitleg dat Weyts met meer leraars moest afkomen. Gatz ooit Vlaams cultuurminster hoorden we helemaal niet .Geen nood de Brusselaars die denken dat ze in een zetel zitten omdat ze geen Nederlands moeten aanleren kunnen zich alvast bekwamen in het Arabisch en het Turks want dat wordt de coming taal in “le tres rand Bruxelles”!

  4. Een franskiljonse gemeenteraad stemt tegen een democratisch gevestigde wet. En de onnozele Vlamingen blijven netjes de wetten naleven.
    Het koloniale Francofonië heeft de onderworpen, slaafse mentaliteit er ingebrand en kan rustig blijven vernederen en uitbuiten.

  5. Kunnen zij de wet zomaar naast zich neerleggen ? Hoewel in dit apenland verbaast mij niets ! En het antwoord van An Persoons verbaast mij nog het meest : het is de fout van de Vlamingen ! A propos : met hoeveel stemmen is zij verkozen ?

  6. Gewoon schandalig dat de andere traditionele zogezegde Vlaamse partijen deze motie niet steunden. Het kan niet genoeg publieke aandacht krijgen. Hier past maar 1 antwoord op : de geldkraan naar Brussel dichtdraaien. Maar ook hier zullen bepaalde Vlaamse partijen zich als weekdieren gedragen.

  7. Harde maatregelen moeten genomen worden,,tegen dit misprijzen van de Vlaamse taal en cultuur.
    Een op rust oud commissaris uit Brussel (franstalig) is aan de kust komen wonen,en is opgenomen
    geweest in het Veurns ziekenhuis,en vertelt,ik sta in bewondering hoe de Frantstaligen er ontvangen
    worden,als ik dit vergelijk hoe Vlamingen in Brusselse zieken huizen behabdeld worden,dab schaam ik
    me diep.;

  8. ik had niets anders verwacht van de andere zogezegde Vlaamse verkozenen,zij hebben hun postje te danken aan hun Franstalige zusterpartijen en zullen hen dan ook niet in diskrediet brengen.

    Mw Persoons is de strafste het is niet Vlaanderen die meer leerkrachten Nederlands moet betalen maar wel het Franstalig onderwijs dat moet zorgen dat hun leraars Nederlands perfect opgeleid zijn.Er zijn in Brussel voldoende mogelijkheden om avondlessen Nederlands te volgen.Vele van deze ambtenaren strijken maandelijks een tweetaligheidspremie op alhoewel ze er geen recht op hebben.
    Normaal moeten Nederlands onkundigen een cursus volgen opgesteld door Selor(niveau lager middelbaar) maar de grote meerderheid van de cursisten slaagt niet in de examens aan het einde van dit traject.

  9. De minachting voor de Nederlandse taal- en cultuur en de Nederlandstaligen in het algemeen door de Brusselse gemeenteraad (een zooitje incivieken) is bij deze bewezen. De grootste vernedering bestaat erin de Vlaamse gemeenschap belastingen te laten betalen voor een onwaardige en taal racistische hoofdstad.

  10. zolang we niet confederaal zijn zal er niets veranderen,het Vlaams belastingsgeld zal blijven vloeien naar de Maas.Zie Verviers en de rest,de PS heeft kiezers nodig,doppers zijn hun kiesvee.Je zal wat zien gebeuren,de bedrijven die nu nog draaien vallen onmiddellijk zonder personeel,waarom werken als je toch je loon krijgt.

  11. Ook voor Brussel geldt : AANPASSEN OF OPKRASSEN “. Brussel is niet alleen voor Vlaanderen doch ook voor België verloren. Brussel wil “Europees” zijn : laat ze dat ! Gooi Brussel uit België. Maak er een stadsstaat van Europa van. Vlaanderen is van een ontrouwe partner gescheiden , niet alleen van tafel en bed maar ook van portemonnee.
    Dat Brussel door Europa betaald wordt Vlaanderen is van zijn erger af !

  12. Waarom kruipt JJ niet van onder zijn steen omhierover een klaar en duidelijk standpunt in te nemen? Of interesseert hem de Vlaming niet meer, net zoals hem de niet-gevacineerde Vlaming hem niet interesseert?

  13. Wat ga je ertegen doen? De andere dan NVA Vlaamse partijen vinden dat blijkbaar normaal en zijn de garantie voor de hellhole om Vlaams geld te laten blijven er naartoe stromen, of er nu wetten zijn of niet. En als er al wetten zijn, zijn ze enkel voor de Vlamingen.

  14. Nooit niet aan gedacht maar dit voorstel is zeker te pruimen! En als Europa liberaal nog wat meer verkracht word en explodeerd komen ze terug aan de Vlaamse uier hangen, maar aan onze voorwaarden!

Plaats een reactie

Delen