Vraag van de Week: Vreest u dat de democratie in gevaar komt door extreme religie?

Protest tegen neutraliteit in het onderwijs. Belga

Uncategorized

Stierf Chovanec door verwondingen die hij zichzelf toebracht?

Anton Schelfaut

Een nieuwe expertise in de zaak-Chovanec toont aan dat de man overleed ten gevolge van de slagen die hij zichzelf toebracht en niet ten gevolge van het gedrag van de agenten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Jozef Chovanec stierf op 28 februari 2018 na een hardhandig politieoptreden in een cel op de luchthaven van Charleroi. De 38-jarige man gedroeg zich agressief toen hij een vlucht wilde nemen naar Slovakije, waarop hij werd opgepakt. Vorig jaar lekten beelden van in de politiecel uit. Daarop is te zien hoe Chovanec tot bloedens toe met zijn hoofd tegen de celdeur bonkt. Vervolgens wordt de man door agenten in bedwang gehouden en krijgt hij een kalmeringsmiddel toegediend. Op de beelden is echter ook te zien hoe de betrokken agenten lachen en één van hen een Hitlergroet maakt.

Hersenletsel

Uit een nieuwe expertise blijkt dat de man stierf aan een hersenletsel dat hij opliep door met zijn hoofd tegen de celdeur te bonken. Volgens de experts werd hij niet verstikt door de agenten. “Er werden geen sporen aangetroffen van een tekort aan zuurstof”, klinkt het.

Ann Van de Steen, advocate van de weduwe van Chovanec, laat in een reactie aan Het Laatste Nieuws weten dat dit niet klopt. “Onze eigen experten weten gewoon van niets. We zijn gechoqueerd. Willen ze de zaak werkelijk in de doofpot stoppen? Dit is een complete beschadiging van het dossier, amper een week voor de wedersamenstelling. Heeft die dan nog wel zin?”, vraagt ze zich af.

De advocaten van de betrokken agenten noemen het onderzoek dan weer een belangrijk element. “Niets bewijst op dit moment dat de interventie van mijn cliënten een verband heeft met het overlijden”, zegt advocaat Hayat Karim aan Het Laatste Nieuws.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Stierf Chovanec door verwondingen die hij zichzelf toebracht?”

  1. Heeft de Belgische OVLD minister VVQ stage gelopen bij Poetin? Vanaf het moment dat een burger van zijn vrijheid wordt beroofd en opgesloten wordt in een politiecel is de politie verantwoordelijk voor zijn veiligheid en gezondheid. Tenzij die regels recent afgeschaft werden.

  2. Tegen zelfbeschadiging of zelfmoord valt weinig te beginnen. Zelfs in gespecialiseerde instellingen duurt het soms maanden om dat te stoppen en daar lukt het ook niet altijd. In heel deze historie vraag ik me af wat er is gebeurt voor hij in het vliegtuig stapte, waarom hij zo agressief en onhandelbaar was. Raar dat we daar niks over vernemen want dat zou wel één en ander kunnen verklaren. De voornaamste reden om de politie schuldig te achten is simpel: veel geld van de staat cashen.

Plaats een reactie

Delen