Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Taliban splitsen mannen en vrouwen in hoger onderwijs

Wijnand Meeus

Afghaanse studenten in het hoger onderwijs zullen vanaf gescheiden worden volgens geslacht. Gezamenlijk onderwijs zou ‘ingaan tegen de principes van de islam, tegen de nationale waarden en tegen de tradities en gewoontes van de Afghanen’. Dat zei minister van Hoger Onderwijs Shaikh Abdul Baqi Haqqani.

Volgens Haqqini werd gemengd onderwijs opgelegd door de vorige regering die ‘prowesters’ was. Volgens het talibanregime zullen mannen en vrouwen dus apart les moeten volgen en moeten universiteiten bovendien afzonderlijke campussen voor mannelijke en vrouwelijke studenten hebben, op voorwaarde dat ze over de capaciteit beschikken. Wanneer dit niet mogelijk is, zullen de universiteiten aparte lestijden moeten voorzien.

Bij hun eerdere machtsgreep tussen 1996 en 2001 pasten de taliban een extreem strikte interpretatie van de islamitische wetten toe. Meisjes en vrouwen konden daardoor helemaal geen onderwijs volgen. Momenteel bestaat de vrees ook bij veel Afghanen dat vrouwen op termijn opnieuw zullen worden uitgesloten van de universiteiten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “Taliban splitsen mannen en vrouwen in hoger onderwijs”

Plaats een reactie

Delen