De Panjshirvallei in Afghanistan. Foto Shutterstock

De Panjshirvallei in Afghanistan. Foto Shutterstock

Uncategorized

Taliban veroveren laatste regio in Afghanistan

Simon Segers

De taliban hebben maandag de Panjshirvallei in Afghanistan veroverd. Dit was het laatste gebied dat gecontroleerd werd door een coalitie van Afghaanse legertroepen en militieleden. Een nieuwe Afghaanse regering is nog steeds in de maak.

Zabihulla Mujahid, de beruchte woordvoerder van de taliban, bevestigde het nieuws in een persconferentie: “Panjshir, de laatste schuilplaats van de ontsnapte vijand, is veroverd.” Ahmad Massoud, de leider van de troepen in Panjshir gaf op dit moment zijn verlies niet toe. Hij beweert dat de gevechten nog steeds aan de gang zijn.

Publieke imago

De taliban verzekerde ook de inwoners van de vallei dat zij niet hoeven te vrezen voor discriminatie. Zij behoren immers tot een andere etnische groep dan het merendeel van de talibanstrijders, die vooral Pashtun zijn. “Zij zijn onze broeders en wij zullen samenwerken in het belang van het welzijn van ons land”, aldus Mujahid. De taliban zetten in de afgelopen weken massaal in op hun publieke imago. Zij willen op deze manier de Afghanen voor hun kant winnen, maar ook zo snel mogelijk erkend worden door andere landen. Het blijft voorlopig afwachten wanneer zij een nieuwe regering zullen vormen, hoewel deze laatste verovering mogelijk een katalysator kan vormen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Taliban veroveren laatste regio in Afghanistan”

  1. Ook de Sovjetcommunistische bezetters beweerden in de jaren tachtig dat ze de Panjshir veroverd hadden. De Panjshiris kennen iedere rots in het bergachtige gebied van waaruit ze de guerilla tegen de bezetters kunnen organiseren. In het begin van de Sovjetbezetting verdedigden ze zich met de Lee-Enfieldgeweren die hun voorouders nog gebruikten tegen de Britse bezetters. Daarna bewapenden ze zich met de op de bezetter buitgemaakte wapens.

    De Panjshir is voor de Afghanen het symbool van het verzet tegen vreemde overheersing. Vandaar dat Ahmad Shah Massoed, bijgenaamd de Leeuw van de Panjshir, omwille van zijn succesvol verzet tegen de opeenvolgende Sovjetinvasies, het minst kon rekenen op Westerse steun aan de Moedjahedien in hun strijd tegen de Sovjets. De steun van het Westen in wapens en geld werd verdeeld via de Pakistanis – Afghanistan is ‘a landlocked country’, het beschikt over geen uitweg naar de Indische Oceaan. De ISI, de beruchte Pakistaanse geheime dienst, gaf het leeuwendeel van die Westerse steun aan de pro-Pakistaanse islamisten, die in Kaboel een pro-Pakistaanse regering moesten installeren.

    Ahmad Shah Massoed waarschuwde de Amerikanen en de Europeanen vijf maanden voor 9/11 voor terroristische aanvallen georganiseerd door Al-Qaeda vanuit Afghanistan. Op uitnodiging van Franse Euro-parlementsleden maar tot ongenoegen van de Franse regering sprak hij in april 2001 het Europese Parlement toe te Straatsburg. Daarom werd hij in opdracht van Al-Qaeda twee dagen voor 9/11 door twee Tunesische fake journalisten met Belgische paspoorten uit de weg geruimd.

    Ahmad Massoed, de 32-jarige zoon van de Ahmad Shah, is, na studies in het Westen, naar de Panjshir teruggekeerd. Samen met Amrullah Saleh, de wettige president van Afghanistan, leidt hij het Nationaal Verzetsfront van Afghanistan tegen de Talibanbezetting.

  2. Ik betwijfel of deze vaststelling juist is; de russen bezette 9 maal het grootste deel van de Pansjhir vallei en werden er 9 maal van verdreven. Dit is een tactische terugtrekking om des te desastreuzer terug te slaan. Zeker nu Pakistan de Taliban met luchtsteun bijstaat is een guerrilla oorlog het meest aangewezen. Overigens is het overleven van de Taliban op zich een voorbeeld van dergelijke tactiek. Wat verwonderlijk is, is het feit dat alle westerse regeringen dergelijke beweringen klakkeloos overnemen, hebben ze geen “eyes” meer ter plaatse, hebben ze een normalisering voor met de duivel en willen ze de media een acceptabele taliban, al Qauida en IS voorstellen?

Plaats een reactie

Delen