Talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid spreekt geestelijken toe (Photonews)

Talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid spreekt geestelijken toe (Photonews)

Uncategorized

Taliban willen regering naar ‘Iraans model’

Pieter Van Berkel

De taliban zouden een regering willen vormen naar Iraans model, met een opperste geestelijke leider die het laatste woord krijgt in alle belangrijke aangelegenheden.

Het talibanleiderschap zit op dit moment samen in de Afghaanse stad Kandahar, hun vroegere hoofdstad, om een nieuwe regering en staatsstructuur uit te tekenen voor het land dat ze zopas heroverden.

Hoewel er belangrijke verschillen zijn tussen het sjiitische Iran en de soennitische taliban – de Iraanse geestelijkheid is bijvoorbeeld erg hiërarchisch georganiseerd, zou de staatsstructuur van het buurland een aantrekkelijke inspiratiebron vormen voor de Afghaanse opstandelingen.

Mengvorm

De islamitische republiek van Iran is mengvorm, met enerzijds een verkozen parlement en president en anderzijds een opperste leider (ayatollah Ali Khamenei) en raad van hoeders. De opperste leider is de hoogste politieke en religieuze autoriteit in het land. Justitie, het leger en de staatstelevisie staan allemaal onder zijn gezag. Daarnaast heeft hij de facto het laatste woord in tal van andere politieke en maatschappelijke aangelegenheden. De raad van hoeders, in grote mate aangesteld door de opperste leider zelf, bepaalt wie er wel en niet mag meedoen aan de Iraanse verkiezingen.

In Afghanistan zal Hibatullah Akhundzada allicht de rol van opperste leider vervullen. Akhundzada is de leider van de taliban, maar verscheen nooit in het openbaar. Hij zou een Hoge Raad met 11 tot 72 raadsleden gaan voorzitten.

De uitvoerende tak van de nieuwe Afghaanse staatsstructuur zou geleid worden door een premier. Allicht wordt dat moellah Abdul Ghani Baradar, een medeoprichter van de taliban die nu aan het hoofd van hun politieke bureau staat. Hij maakte deel uit van het onderhandelingsteam in Doha. Een andere naam die over de tongen gaat is moellah Yakub, de zoon van de in 2013 gedode moellah Omar.

De verschillende ministeries zouden onder de premier vallen. De taliban zouden er ook aan denken om de Afghaanse grondwet van 1964 met enkele wijzigingen in ere te herstellen.

Abdul Hakim Haqqani, hoofdonderhandelaar van de taliban, wordt waarschijnlijk de opperrechter. Hij staat ook aan het hoofd van een hoge raad van religieuze geleerden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

6 gedachten over “Taliban willen regering naar ‘Iraans model’”

  1. @Hassan. België een veilig land? Zal het eens navragen bij de nabestaanden van Gunter Jacob, Chovanek, Jürgen Conings, de vier dissidenten in Mechelen etc…In België en Vlaanderen heeft de politiek een zaak gemeen= haat voor kritische burgers. In mijn (N-VA/groene) gemeente mag de administratie zelfs geen inlichtingen meer verstrekken aan kritische burgers. In de gemeente hangen overal camera’s. De staatsveiligheid luistert iedereen af. Via passepartout wetten kan men iedereen vervolgen voor racisme, homofobie, discriminatie en aanzetting tot haat. Onze private eigendommen moeten we nu ook al delen met wildvreemden die jacht maken op katten en honden. Zelfs in Rusland zijn ze nog niet zo gek geworden. Iran is niet mijn probleem. Al genoeg problemen met die klootzakken van Belgo/Vlaamse politieke parvenus.

Plaats een reactie

Delen