The Lancet & Shutterstock

The Lancet & Shutterstock

Cultuuroorlog

The Lancet noemt vrouwen “lichamen met vagina’s”

Pieter Van Berkel

Het Britse medische tijdschrift The Lancet omschreef vrouwen op zijn voorpagina als “lichamen met vagina’s”, in een schijnbare poging om inclusief te zijn tegenover transgenders.

“Historisch gezien zijn de anatomie en fysiologie van lichamen met vagina’s verwaarloosd”, luidt het op de voorpagina van The Lancet.

De term komt uit het artikel ‘Periods in Display’, gepubliceerd op 1 september, dat handelt over een tentoonstelling over de taboes en de geschiedenis van de menstruatie in het Vagina Museum in Londen. In het artikel wordt de term ‘lichamen met vagina’s’ gebruikt, maar ook het ouderwetse ‘vrouwen’.

De titel leidde tot heel wat hoongelach en woede. Volgens sommige academici en feministen is het woordgebruik seksistisch, ontmenselijkend en beledigend. Enkele lezers kondigden zelfs aan hun abonnement op het blad op te zeggen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

15 gedachten over “The Lancet noemt vrouwen “lichamen met vagina’s””

  1. De titel klopt. Tot recent werden medicijnen ontwikkeld en getest op voornamelijk mannen. Zelfs de klitoris werd pas in 2016 volledig onderzocht. Het orgaan is véél groter dan eerder werd onderwezen.

  2. Alleen zieke geesten vinden dat correct want zelfs een omgebouwde man heeft geen vagina of clitoris, net zo min als een omgebouwde vrouw een penis heeft. Met operaties kunnen ze misschien iets in elkaar foefelen dat er op trekt maar het blijft nep.

  3. Het komt misschien als een verrassing voor u maar een man is meer dan wat er in zijn broek hangt.
    Dat leer je uiteraard niet in de les biologie middelbaar maar in deze tijd, mits wat moeite kan je dat rustig opzoeken mits kennis correcte terminologie en Engels.

  4. Wat ik vrees is dat gij van mannen niks kent, buiten wat in hun broek hangt…misschien. Gij lult er maar wat op los om te doen hoe slim ge wel zijt. Conclusie: een dom gansje met een verschrikkelijk grote mond.

  5. Ik kijk al meer dan een jaar niet meer naar reguliere tv, en zeker niet de vlaamse, idd, deze zijn voor bejaarden maar vooral voor hersenloze linke linkies die als schaapjes deze dictatuur blindelings blijven volgen… .

Plaats een reactie

Delen