De luchthaven van Kaboel (Photonews)

De luchthaven van Kaboel (Photonews)

Uncategorized

Twee jezuïtische priesters veilig uit Afghanistan ontsnapt

Sonja Dahlmans

Twee jezuïtische priesters, Jerome Sequeira en Robert Rodrigues, hebben Afghanistan veilig kunnen ontkomen en zijn geland op het vliegveld van Delhi, India. Er waren sinds de machtsovername van de taliban in het land grote zorgen over de daar werkende priesters en nonnen.

Op 15 augustus verscheen een brief van vader Jerome Sequeira in de pers waarin hij schreef gestrand te zijn op de luchthaven van Kabul. Hij wachtte daar op zijn collega Rodrigues die via Bamiyan in het centrum van Afghanistan onderweg was. Al het missionaire werk van de Jezuïtische Vluchtelingen Dienst, een internationale NGO, waarvoor beide mannen werkzaam zijn, is momenteel gestaakt. De medewerkers van de organisatie, maar ook gewone burgers, zouden volgens Sequeira nu als kluizenaars in hun huizen en gemeenschappen verblijven. De taliban hebben volgens de priester al navraag gedaan naar personeel. “De taliban zijn druk doende alle personeel binnen overheidsorganisaties te vervangen met hun eigen mensen. Ze doen op het moment nog geen burgers kwaad, maar dat zal zeker gebeuren wanneer zij door het hele land hun eigen mensen hebben zitten”, aldus de priester. In juni 2014 werd vader Alexis Prem Kumar van dezelfde organisatie ontvoerd, vermoedelijk ook door de taliban. Hij werd in februari 2015 weer vrijgelaten.

Bamiyan, waar vader Rodrigues verbleef, was in maart 2001 wereldnieuws toen de taliban daar twee eeuwenoude Boeddhabeelden vernietigden. Het is ook de provincie waar meer religieuze minderheden wonen, zoals bijvoorbeeld de Hazara. Een standbeeld van de leider van de Hazara, Abdul Ali Mazari, werd door de taliban in augustus opgeblazen. De Hazara-leider zelf werd in 1995 door de terreurorganisatie vermoord en uit een helikopter geworpen. Hij was door de taliban in de val gelokt om hem naar Kaboel te krijgen, zogenaamd om te spreken over vredesonderhandelingen.

De Jezuïtische organisatie is al vanaf 2004 aanwezig in Afghanistan. Het doel van hun missie was om via onderwijs het land te helpen opbouwen. Jongeren konden onder andere de Engelse taal en ICT leren. Ook helpen de Jezuïeten kwetsbare groepen in het land, zoals bijvoorbeeld intern ontheemd geraakte mensen. De aanwezigheid van de Jezuïeten in Afghanistan dateert al van de zestiende eeuw. De huidige paus, Franciscus, is een Jezuïet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen