Vlaams Parlement. Foto Shutterstock

Vlaams Parlement. Foto Shutterstock

Uncategorized

Vlaams Belang blijft grootste van Vlaanderen in laatste peiling

Wijnand Meeus

Vlaams Belang blijft met 23,6 procent nog altijd de grootste partij van Vlaanderen. Dat blijkt uit een peiling die VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws, RTL en Le Soir organiseren. Op de tweede plaats volgt opnieuw N-VA met 21,5 procent. Vervolgens komen de traditionele partijen en Groen met een resultaat rond de tien procent. PVDA sluit de hekken met 7,7 procent van de Vlaamse stemmen.

Opnieuw scoort het Vlaams Belang een sterk resultaat. Bij de verkiezingen in 2019 haalde de partij 18,7 procent, nu is dat 23,6 procent. Dat is wel een minder resultaat dan de 26,1 procent die men behaalde in juni. Al vertelt Het Laatste Nieuws dat die verschuiving nog in de foutenmarge ligt. N-VA kent ook een lichte, maar niet-significante, daling ten opzichte van de vorige peiling. In juli behaalde de partij 21,8 procent, nu is dat er 21,5.

De grootste winnaar van de peiling is CD&V. Ten opzichte van de historisch lage tien procent van de vorige peiling komen ze nu op 12,6 procent. Ze kruipen hierdoor over Vooruit, die 12,3 procent haalt, en worden de derde grootste partij van Vlaanderen.

Wallonië en Brussel

In Wallonië moet de PS zich laten kennen. De socialistische partij haalt vandaag nog 21,4 procent. Dat toch een duidelijke vermindering is met het verkiezingsresultaat van 26,1 procent in 2019. Daardoor komt de MR met 20,3 procent plots dicht bij de PS. De zusterpartij van Groen, Ecolo, doet het beter aan de andere kant van de taalgrens. Ze eindigen op 16,7 procent. Extreemlinkse PTB behaalt 18,7 procent, cdH 10 procent en Défi 5,1 procent. In Brussel blijft Ecolo de grootste met 19,1 procent. De grootste Vlaamse partij is er de N-VA met 2,6 procentpunten.

De populairste politicus in Vlaanderen is nog altijd premier Alexander De Croo (Open Vld). Op de tweede en derde plaats vinden we respectievelijk Bart De Wever (N-VA) en Conner Rousseau (Vooruit) terug. In Wallonië maken Sophie Wilmès (MR), Alexander De Croo en Paul Magnette (PS) de top drie.

Change this Subheading

Image Box Title

Change this description

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

14 gedachten over “Vlaams Belang blijft grootste van Vlaanderen in laatste peiling”

  1. Als ze nu nog hun statements achterwege laten worden ze slapend rijk , misschien kunnen ze wel wat harder op de thema’s hameren zoals onze poedel , pukkelpop de pompiers van gent de elektriciteit enz dat zij zaken waar de burgers mee bezig zijn !

  2. En de winnaar is CD&V met 12,6 procent (sic). In een democratische samenleving verdwijn je met zo’n desastreus resultaat normaliter in de marginaliteit. Niet in Vlaanderen dus. Ondertussen zit CD&V lekker in de losersregering(en) van Alexander De Croo en Jan Jambon. Puur kiesbedrog. Geef mij dan maar het democratisch meerderheid kiessysteem van de VSA.

  3. Peilingen worden steeds gemanipuleerd zie de bewering van HLN “het ligt binnen de foutenmarge”. Als VB+NVA hier al 46% van de stemmen heeft wil dat zeggen dat ze zeker over de helft van de kiezers in realiteit zitten! CDnV gaat erop vooruit??? Dan lopen de Open Bld kiezers weg naar de foute partij!!!

  4. Ze houden de laatste tijd wel veel’peilingen’. Ze hopen hiermee dat als VB iets zou dalen ze weer hun gal kunnen spuien in hun rioolgazetten. Bij mijn nonkel vroeger lag er geen wc papier maar gazetten, nu weet ik waarom.

  5. In elk geval loont het VB te stemmen. BDW beweert dat hij 25% nodig heeft in 2024 om Vl. te bevrijden. Dat kon hij niet , toen NVA nog 33% had. Wat is er veranderd, de trado’s/NVA verliezen terrein aan VB. Je kan dus met minder NVA en meer VB meer scoren, volgens BDW door VB links te laten liggen. Daar heb ik niet van terug.

  6. CD&V hebben gezien de recentste peiling kunnen scoren met het inhouden van dat geld voor pukkelpop maar zal van korte duur zijn want blijkt nu dat ze (ex?) medewerkers als an baeyens directeur bij de cm die ook deel uitmaakt/uitmaakte van het VSB beschermen als ze haar functie(s) misbruikt om invaliden hun hulp en zorgen te ontzeggen.
    zij is een voormalige kabinetsmedewerkster van jo vandeurzen.
    een andere kabinetsmedewerker belde me donderdag op en was vrij bedreigend,dat ik moest oppassen met dit te delen want dat het wel eens zwaar zou kunnen misgaan. heb gezegd dat er geen wet is die me verbied om mijn ervaringen te delen via vrije meningsuiting.ik was niet onder de indruk maar wel verrast in de CD&V

Plaats een reactie

Delen