Een metrostation in Lyon. Foto Shutterstock

Een metrostation in Lyon. Foto Shutterstock

Binnenland politiek

Vlaams Belang pleit voor soeverein en neutraal Vlaams buitenlands- en defensiebeleid

Anton Schelfaut

Vlaams Belang hield zaterdag een digitale studiedag inzake Buitenlandse Zaken en Defensie. “Vlaanderen heeft dringend nood aan een echt Vlaams buitenlands- en defensiebeleid dat vertrekt van de noden en belangen van onze eigen mensen”, zo luidde de kernboodschap.

Europees Parlementslid Gerolf Annemans toonde zich vooral bezorgd over de manier waarop de Europese Unie steeds meer bevoegdheden naar zich toe trekt. “Vooral de volledig tomeloze, wilde immigratie is iets dat de EU ons heeft opgedrongen in naam van de open grenzen. Het Vlaams Belang is, hoe klein ook, door zijn ervaring en sterkte, een van de hoofrolspelers in het verzet tegen die Europese Unie.”

Volgens Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn is het hoog tijd dat zoveel mogelijk homogene bevoegdheidspakketten naar Vlaanderen overgeheveld worden. Verder verklaarde hij dat de samenwerkingsakkoorden tussen de gemeenschappen en de gewesten dringend herzien moeten worden. “Deze akkoorden dateren van 1994 – een kwarteeuw geleden – en houden geen rekening met de laatste staatshervormingen. Daar is dringend een herziening nodig. Ook de vertegenwoordiging van Vlaanderen via de senaat is achterhaald en moet op de schop. Vlaanderen moet zijn rechtmatige plaats opeisen in het internationale landschap.”

Kamerfractievoorzitter Barbara Pas benadrukte dat Vlaanderen nood heeft aan een echt Vlaams buitenlands- en defensiebeleid. “Het Vlaams belang staat voor een breuk met het links-liberale beleid van het verleden dat Vlaanderen steeds ondergeschikt maakte aan de internationale belangen van grootmachten. Het buitenlands en defensiebeleid moet altijd vertrekken van de vraag ‘hoe dient dit onze belangen?’. Dat kan echter niet binnen het Belgische carcan. Vlaanderen moet de buitenlandse en veiligheidsbevoegdheden opeisen die ons toelaten een beleid te voeren op maat van de Vlaming”, besloot ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Vlaams Belang pleit voor soeverein en neutraal Vlaams buitenlands- en defensiebeleid”

  1. Om te volgen. BDW: 1. VB bestaat niet 2. ik wil in een herenakkoord met de PS Vl. bevrijden. De PS , die al decennia Vl. leegzuigt en een grote mond heeft als armoezaaier. BDW zegt dus dat hij PS nodig heeft, terwijl Wallo/Brux enkel la force, geld,…. begrijpt. Vraag: hoe kan je zo onderdanig, flets, onhandig, meelijwekkend, Calimero,…. naar een onderhandeling gaan ? Die is op voorhand verloren. Wie begrijpt deze tactiek ?

  2. Dat kan allemaal wel zijn , maar daar ligt de doorsnee burger niet van wakker ik denk dat er andere katjes te geselen zijn op dit moment en daar blijven jullie stom en doof , ook jullie kunnen meer doen ivm de subsidies en andere schreef gegroeide factoren , waarom zoekt u hier in geen partner om al die criminele geld stelende politiekers aan het kruis te nagelen , waar bent u bang voor of zitten jullie zelf aan de vetpotten ?? ! actie aub , nu !

Plaats een reactie

Delen