Michelle Bachelet (Photonews)

Michelle Bachelet (Photonews)

Uncategorized

VN: “Milieuproblemen grootste bedreiging voor mensenrechten”

Pieter Van Berkel

Volgens VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet zijn de “drievoudige mondiale crisissen” van opwarming van de aarde, vervuiling en verlies van biodiversiteit wereldwijd de grootste bedreiging voor de mensenrechten.

“De onderling samenhangende crisissen van vervuiling, klimaatverandering en biodiversiteit vermenigvuldigen de gevaren – versterken conflicten, spanningen en structurele ongelijkheden, en maken mensen steeds kwetsbaarder“, zei Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, bij de opening van de 48e zitting van de Mensenrechtenraad in Genève.

“Naarmate deze bedreigingen voor het milieu toenemen, vormen zij de grootste uitdaging voor de mensenrechten van ons tijdperk”, vindt Bachelet. Volgens haar hebben milieuproblemen nu al een directe impact op “het recht op adequaat voedsel, water, onderwijs, huisvesting, gezondheid, ontwikkeling en zelfs leven“. Ze verwees onder meer naar “extreme en moorddadige” overstromingen in Europa en bosbranden in Californië.

“Het aanpakken van de drievoudige mondiale milieucrisis is een humanitaire plicht, een plicht op het gebied van de mensenrechten, een plicht op het gebied van vredesopbouw en een plicht op het gebied van ontwikkeling”, aldus Bachelet. “We moeten de lat hoger leggen – onze gemeenschappelijke toekomst hangt ervan af.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

9 gedachten over “VN: “Milieuproblemen grootste bedreiging voor mensenrechten””

  1. Als deze dame het heeft over “het recht op adequaat voedsel, water, onderwijs, huisvesting, gezondheid, ontwikkeling en zelfs leven“, dat ze dan in de eerste plaats haar pijlen richt naar Afrika vooraleer uit te halen naar Europa.

  2. Neen de grootste bedreiging is dat Links de “Rechten vd Crapuleuze Mens” wil laten woke primeren op de “Rechten vd Slachtoffer Mens” . Hoog tijd dat een Rechtse Liga weerwerk ter zake biedt…..

  3. Ieder jaar groeit de wereld bevolking aan met een bevolking van Duitsland (80.000.000). en dan klagen dat het visbestand dramatisch is ? Een pano reportage misschien ? ijdele hoop.

  4. Ik had nog nooit gehoord van een “mensenrechtenchef”. Bij de VN hebben ze een overvloed aan overbetaalde postjes gecreëerd en die mensenrechtenkenners komen ons allemaal de les lezen. Voor die Bachelet zullen ze de lat zeker hoger moeten leggen, dan moet ze zich niet bukken en kan er zo gewoon onder gaan. Het probleem van dit alles is de overbevolking.

  5. Overbevolking en corruptie in de landen die het rijkst van de wereld zijn qua natuurlijke grondstoffen: dat zijn de grootste bedreigingen. Heeft deze dame al eens de gigantische mogelijkheden die Afrika heeft qua grondstoffen bekeken? Waarschijnlijk nog nooit een atlas in haar handen gehad.

Plaats een reactie

Delen