sp.a's Anja Vanrobaeys pictured during a plenary session of the Chamber at the Federal Parliament in Brussels, Thursday 08 October 2020. BELGA PHOTO THIERRY ROGE

Binnenland politiek

Vooruit: “Telewerk moet mogelijk blijven voor grensarbeiders”

Wannes Neukermans

Belgen uit grensregio’s moeten als het van de voormalige sp.a afhangt ook na de coronacrisis nog van thuis uit kunnen werken. Vooruit-Kamerleden Anja Vanrobaeys en Kris Verduyckt vragen daarom aan de federale regering om in samenspraak met de buurlanden op Europees niveau hieromtrent een regelgeving uit te werken.

Volgens de twee Vooruit-leden maakt de huidige regelgeving het erg onaantrekkelijk om van thuis uit te werken. Zo heeft België met zijn buurlanden wel dubbelbelastingverdragen afgesloten om te vermijden dat grensarbeiders in twee landen belastingen moeten betalen, maar moeten buitenlandse werkgevers ook in ons land sociale bijdragen betalen zodra hun Belgische werknemers meer dan 25 procent telewerken. Dat schrijft de Europese regelgeving namelijk voor. Bovendien zijn de fiscale limieten die in de verdragen vastgelegd zijn, nog strenger dan op EU-niveau is bepaald.

De coronacrisis heeft er voor gezorgd dat die regelgeving tijdelijk is opgeschort. Grensarbeiders kunnen dus volop telewerken zonder gevolgen. Tot eind 2021 neutraliseerde de EU haar regelgeving. Voor dubbelbelastingverdragen geldt dit echter nog slechts tot eind september. Vanrobaeys en Verduyckt vragen daarom om die termijn te verlengen.

Ook naa de coronacrisis moet er een nieuwe wetgeving komen, vinden Vanrobaeys en Verduyckt. “Uiteraard moeten we terug naar een normale situatie. Alleen is dat na corona een nieuw normaal, waar telewerken ingeburgerd is. Deze wetgeving voldoet dus niet aan de moderne noden”, aldus Vanrobaeys. Zij en Verduyckt dienden daarom een resolutie in die de regering vraagt dit op Europees niveau en met de buurlanden aan te pakken en te voorzien in een uitbreiding.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen