Een Amerikaanse nucleaire onderzeeër (Wikimedia)

Een Amerikaanse nucleaire onderzeeër (Wikimedia)

Uncategorized

VS, VK en Australië sluiten veiligheidspact tegen China

Pieter Van Berkel

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben een nieuw veiligheidspartnerschap gesloten om de Chinese dreiging tegen te gaan. Het initiatief heet Aukus en zal Australië helpen met het bouwen van nucleaire onderzeeërs.

Aukus werd woensdag op een gezamenlijke virtuele videoconferentie voorgesteld door de Amerikaanse president Joe Biden, de Britse premier Boris Johnson en de Australische premier Scott Morrison. Hoewel het land niet expliciet genoemd werd, kan er geen twijfel over bestaan dat het nieuwe samenwerkingsverband tegen China gericht is.

“We moeten in staat zijn om de huidige strategische omgeving in de regio, en ook hoe die zich in de toekomst kan ontwikkelen, te confronteren, omdat de toekomst van elk van onze naties en zelfs van de wereld afhangt van een vrije en open Indo-Pacific die in de komende decennia standhoudt en bloeit”, zei de Amerikaanse president Biden.

Johnson benadrukte dat de drie landen, ondanks de geografische afstand, “natuurlijke bondgenoten zijn”. Hij maakt zich ook sterk dat het bondgenootschap voor welvaart en banen zal zorgen.

Een van de meest opvallende elementen van het initiatief is de bouw van een Australische vloot van nucleaire onderzeeërs. De komende 18 maanden zou daarvoor een concreet plan uitgewerkt worden. De vaartuigen zullen in Adelaide gebouwd worden in nauwe samenwerking met de VS en het VK. Daarmee wordt Australië het zevende land ter wereld met nucleaire onderzeeërs. Morrison benadrukt dat zijn land geen kernwapens wil ontwikkelen.

“Koude Oorlog-mentaliteit”

China is alvast niet te spreken over het initiatief. Liu Pengyu, woordvoerder van de Chinese ambassade in Washington D.C., zei dat de drie landen hun “Koude Oorlog-mentaliteit en ideologische vooroordelen van zich moeten afschudden”.

Ook in Frankrijk wordt er boos gereageerd op het nieuws, niet in het minst omdat het land zelf hoopte om onderzeeërs – met een totale waarde van ruim 31 miljard euro – aan Australië te leveren. Volgens de Fransen toont het bondgenootschap de noodzaak van “Europese strategische autonomie” aan. “Er is geen andere geloofwaardige manier om onze belangen en onze waarden in de wereld te verdedigen”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “VS, VK en Australië sluiten veiligheidspact tegen China”

  1. De US beseffen nog steeds niet dat militaire dominantie je geen superpower meer maken
    Mooiste voorbeeld is China, zij zijn een superpower in wording.. Als ze dat al niet niet zijn, en dat zonder 1 schot te lossen, of zich militair te mengen in de interne politiek van andere landen.

  2. WO2 was de Britse reactie op de oorlog voor Dantzig tussen het totalitaire Derde Rijk en het totalitaire Polen. Anno 2021 plegen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië samen een poging om een nieuw kernconflict te starten. Als het tot een kernoorlog komt hoop ik dat deze maal het Angelsaksisch trio van de wereldkaart verdwijnt. Blijkbaar is oorlog voeren inherent aan Amerikaans kapitalisme en zijn filialen.

  3. Frankrijk staat ook steeds in de rij om zijn miltair materiaal te slijten!Toen Obama weigerde om nog gerief te leveren aan Egypte,sprongen de Fransen in het gat en smeerden de Egyptenaren Rafales aan.Natuurlijk gebeurde dit met de nodige bruine enveloppen onder de tafel iets wat in India ook gebeurde toen het dezelfde vliegtuigen aankocht.Ondertussen hebben deze landen al dik spijt van deze aankoop want deze toestellen zijn niet veel waard!De Fransen wilden trouwens België ook deze toestellen aansmeren op een slinkse manier.Ze stapten uit de aanbesteding en probeerden ons land te overhalen door onrealistische compensaties!

Plaats een reactie

Delen