Een plassende koe. Foto Shutterstock.

Een plassende koe. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Wetenschappers willen koeien naar toilet laten gaan tegen klimaatverandering

Ruben Notteboom

Wetenschappers willen klimaatverandering tegengaan door koeien af te richten om naar het toilet te gaan. Ze beweren dat ze al met succes enkele koeien hebben afgericht om in toiletten te plassen. Daardoor zouden ze minder broeikasgassen uitstoten.

Het is een team van Nieuw-Zeelandse en Duitse onderzoekers die het experiment begon. Eerst was het een grap, maar nu beweren ze dat het echt helpt tegen de klimaatverandering om koeien naar het toilet te doen gaan.

10 tot 20 procent van urine opvangen zou al grote impact hebben op klimaatverandering

Door de urine van runderen te beheren kan men volgens de wetenschappers een impact hebben op lange termijn op het klimaat, omdat het voor minder broeikasgassen zorgt. “Als we 10 of 20 procent van de urine zouden kunnen opvangen, zou dat genoeg zijn om de uitstoot van broeikasgassen en de afvoer van nitraten aanzienlijk te verminderen,” verklaart Douglas Elliffe van de universiteit van Auckland.

Volgens Douglas Elliffe zit er in koeienurine namelijk stikstof die afgebroken wordt tot twee vervuilende stoffen. De eerste stof is stikstofoxide, wat een krachtig broeikasgas is. De tweede stof is nitraat, wat zich ophoopt in de bodem en vervolgens in rivieren en stromen terecht komt.

Experiment toont aan dat koeien naar het toilet kunnen gaan

De experimenten werden uitgevoerd op zestien kalveren en de resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology. In het experiment werd voedsel gebruikt om dieren te belonen als ze in een hok urineerden. Uiteindelijk bleek dat koeien konden worden aangeleerd om altijd op het toilet te plassen, om zo hun urine te beheren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

17 gedachten over “Wetenschappers willen koeien naar toilet laten gaan tegen klimaatverandering”

  1. Hoe ist zelfs weer mogelijk?! Als wij als mens nu eens eerst aan onze eigen uitstoot denken i.p.v. dat van de koeien. Koop anders allemaal nog een nieuwe telefoon ofzo! Gadverdamme ik walg er soms echt van om mens te zijn alles moet kapot voor onze luxe en wat heb je er aan? Stress… vergeet niet dat wij ook dieren zijn he ze kunnen ons ook gewoon verbieden teveel troep te kopen die we niet gebruiken is dat anders geen optie? Laat een koe toch schijten waar hij wil mens.

  2. Gek,gekker,gekst.En in sommige landen blaast men alles de lucht in. Doemscenario’s zullen ze blijven gebruiken om de mensen bang te maken en geld uit hun zakken te kloppen. De enigste oorzaak is de overbevolking.

  3. Zorg dan maar dat er genoeg toilet papier is, en leer ook tegelijkertijd de koeien hun gat af te vagen. Misschien is een pamper van formaat hier meer aangewezen, want daar weten onze politici alles van.

  4. Hoe gaan we dat oplossen met honden die te pas en te onpas overal tegenaan plassen?
    De reuk van de lage hofmuurtjes in onze straat is bij warm weer niet te harden.
    Zo maar een vraag, ik heb niets tegen honden hé.

  5. Ja Werner dat is juist, maar misschien gaan de wolven in Limburg zorgen voor de inkrimping van de veestapel. De boeren zijn nu al de kop van jut, dus de boeren kweken de koeien, schapen, enz. en de wolven eten ze op. Jan Loos van “Welkom Wolf” zal in zijn nopjes zijn, hopelijk lossen ze dit probleem snel op. Ik denk dat al die boeren zijn bloed kunnen drinken maar geen enkele zal zijn boek kopen.

Plaats een reactie

Delen