(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

WHO-medewerkers beschuldigd van grootschalig seksueel misbruik in Congo

Carl Deconinck

Opnieuw een groot schandaal in de wereld van de ontwikkelingshulp. Drieëntachtig medewerkers worden ervan beschuldigd meegedaan te hebben aan grootschalig seksueel misbruik tijdens de ebolacrisis in Congo. Eenentwintig onder hen werkten bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat concludeerde een onafhankelijke commissie.

De commissie werd in het leven geroepen na ernstige beschuldigingen van meer dan vijftig vrouwen. Ze beweerden dat WHO medewerkers en mensen van andere hulporganisaties seksuele diensten vroegen in ruil voor jobs tussen 2018 en 2020. Het misbruik vond plaats tijdens een gruwelijke epidemie, waarbij 11.000 mensen stierven aan het ebolavirus, en vond plaats in een regio die gekenmerkt wordt door oorlog en geweld. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Thomas Reuters Foundation en The New Humanitarian.

Nu kwam het langverwachte rapport uit en de beschuldigingen lijken waar te zijn. Zowel lokale als internationale hulpverleners zouden zich schuldig gemaakt hebben aan het misbruik. Er zou ook iemand met de Belgische nationaliteit bij zijn. Er is sprake van meerdere verkrachtingen en de seksuele misbruiken vonden vaak plaats zonder condoom. 29 vrouwen raakten hierdoor zwanger. Meerdere werden gedwongen om hun kind te aborteren.

WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus, die eerder al nultolerantie zwoer, verontschuldigde zich ten aanzien van de slachtoffers en zei dat het rapport verschrikkelijk was om te lezen. “Wat met jullie gebeurde zou met niemand mogen gebeuren, het is onvergefelijk. Het is mijn topprioriteit om ervoor te zorgen dat de daders er niet mee wegraken.” Hij beloofde drastische hervormingen in de structuren en cultuur van de WHO.

Aïchatou Mindaoudou, die dit onderzoek voerde, vreest dat het probleem veel groter is dan wat nu aan de oppervlakte komt. Ook andere hulporganisaties beloven onderzoek naar de beschuldigingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “WHO-medewerkers beschuldigd van grootschalig seksueel misbruik in Congo”

  1. Straf en vervolging, schade vergoeding… NEEN…..dat niet.”
    WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus
    “beloofde drastische hervormingen in de structuren en cultuur van de WHO.

Plaats een reactie

Delen