Naya de wolf

Uncategorized

Wolf maakt zich niet populair: meer omheiningen en zelfs fakkeltocht tegen roofdier

Wannes Neukermans

Op korte tijd zijn er 170 aanvragen ingediend voor het plaatsen van wolfwerende omheiningen. Dat wist Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir te melden na vragen van parlementsleden Tinne Rombouts (CD&V) en Steven Coenegrachts (Open Vld). Coalitiepartners CD&V en Open Vld dringen naar aanleiding van de recente incidenten met wolven aan op extra maatregelen. Demir zegt dat het bestaande protocol geëvalueerd wordt en dat er op 12 oktober een nieuw overleg gepland staat.

In het Limburgse Oudsbergen zijn vorige week in een wei twee pony’s gedood door een of meerdere wolven. Daardoor kwam het debat over de plaats van de wolf in onze samenleving weer op gang. Landbouworganisaties als Boerenbond vroegen zich luidop af of er in Vlaanderen wel plaats is voor de wolf. De organisatie noemde het wolvenplatform, het brede overlegorgaan over de wolvenkwestie, “een maat voor niets”. Vrijdag wordt in Oudsbergen zelfs een fakkeltocht tegen de wolf gepland.

Angst op het terrein

Dinsdag kreeg de wolvenkwestie een verlengstuk in het Vlaams Parlement. Coalitiepartners CD&V en Open Vld dringen bij minister Demir aan op extra maatregelen. “Er is angst op het terrein”, aldus CD&V-parlementslid Tinne Rombouts. Zij wil dat de minister verder kijkt dan de preventieve maatregelen zoals het plaatsen van wolfwerende omheiningen. Rombouts pleit ervoor om eventueel te werken met zenders en een waarschuwingssysteem of om te onderzoeken of de wolf niet kan verwijderd of verplaatst worden. Haar partijgenoot Jo Brouns stelt dan weer voor om het domein van de wolf zelf af te rasteren. Ook Open Vld-parlementslid Steven Coenegrachts vindt dat er “dringend alternatieven moeten onderzocht worden om het draagvlak voor de wolf te versterken”.

Demir betreurt de “polarisatie” rond het dossier. “Dat komt niemand ten goede, zeker niet de mensen in het betrokken gebied”, zei de N-VA-minister. Zij belooft werk te maken van een evaluatie van het wolvenprotocol en op 12 oktober is er een nieuw overleg met alle betrokkenen gepland. 

Ook zijn volgens haar verschillende voorstellen gewoon niet haalbaar. “Men stelt voor om het gebied van de wolf te omheinen, maar dat is niet wettelijk. Dat mag niet. En wat ga je dan doen als er een wolf vanuit Duitsland of Nederland bijkomt?” De wolf verplaatsen of verwijderen kan volgens haar ook enkel als alle preventieve maatregelen genomen zijn. “Maar in het betrokken gebied heeft nog maar 9 procent een wolfwerende omheining”, aldus Demir. De aandacht van de voorbije week heeft er volgens haar wel voor gezorgd dat er 170 aanvragen voor zo’n wolfwerende omheining zijn ingediend.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Wolf maakt zich niet populair: meer omheiningen en zelfs fakkeltocht tegen roofdier”

  1. Vlaanderen is te klein en te dicht bebouwd voor een wolvenpopulatie. Het is voor wolven veel gemakkelijker een schaap, pony of zelfs een koe te doden dan een ree of everzwijn. En op een bepaald moment gaan die wolven ontdekken dat de mens en zeker kinderen of vrouwen ook een gemakkelijke prooi zijn. Wat gaan die emodromers dan zeggen? En hoeveel schapen, koeien en pony’s moeten er eigenlijk nog doodgemarteld worden voor de romantiek van die zgn. ‘dierenliefhebbers’?

  2. Hopelijk zal het gezond verstand hier zegevieren. Die beesten moeten ook eten en waarom vergoedt de regering niet elk beest dat door de wolven werd gedood? Zo is er geen economisch verlies maar ook dat zal snel ontaarden in wanpraktijken en steeds maar omvangrijker worden. Wolven planten zich voort zoals konijnen…

Plaats een reactie

Delen