Zweden trekken naar stembus voor verkiezingen Zweedse Kerk

De kathedraal van Uppsala. Shutterstock

Uncategorized

Zweden trekken naar stembus voor verkiezingen Zweedse Kerk

Sonja Dahlmans

Tussen 6 en 19 september trekken de Zweden naar de stembus voor de verkiezingen van de algemene synode van de Kerk van Zweden (Svenska kyrkan). Dat is niet louter een kerkelijke aangelegenheid, daar de drie grootste politieke partijen hierin vertegenwoordigd zijn.

Kiezers kunnen middels hun stem invloed uitoefenen op de richting die de Kerk van Zweden moet uitgaan, zowel lokaal, regionaal als nationaal. De Kerk van Zweden heeft 5,8 miljoen leden en is daarmee de grootste religieuze organisatie van het Scandinavische land. De verkiezingen van de Kerk van Zweden lijken in veel opzichten op die van de landelijke politieke verkiezingen. Van oudsher was de Lutherse Kerk de Zweedse staatskerk, waardoor kerkelijke aangelegenheden ook politiek van aard waren. Dit is sinds 2000 niet meer het geval en de ergernis binnen de Kerk over de politieke invloed op theologische kwesties groeit.

Volgens Per Ewert, een wetenschapper die onderzoek doet naar het politieke proces dat van Zweden de meest seculiere en individualistische natie heeft gemaakt, hebben vooral de sociaaldemocraten de Kerk van Zweden de afgelopen eeuw van binnenuit geseculariseerd. Zo willen de sociaaldemocraten en de liberalen dat priesters die weigeren homohuwelijken te sluiten, kunnen worden ontslagen. De meer conservatieve partijen willen echter dat de Kerk en de clerici hun eigen geweten mogen laten spreken. De Kerk van Zweden heeft volgens Ewert sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw steeds meer seculiere waarden geadopteerd. Ewert noemt het zeer opmerkelijk dat vooral seculiere Zweden protesteren tegen de politieke invloed en bemoeienis. Ze stellen aan de kaak dat politici die helemaal niet gelovig zijn zich verkiesbaar stellen, zodat deze een invloed kunnen uitoefenen op de theologie en de missie van de kerk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Zweden trekken naar stembus voor verkiezingen Zweedse Kerk”

  1. “Zo willen de sociaaldemocraten en de liberalen dat priesters die weigeren homohuwelijken te sluiten, kunnen worden ontslagen.” De protestanten hebben toch geen priesters, maar dominees?

Plaats een reactie

Delen