17 koptische christenen vermist in Libië

De Libische hoofdstad Tripoli. Shutterstock

Uncategorized

17 koptische christenen vermist in Libië

Sonja Dahlmans

Zeventien koptische mannen uit Egypte, die werkzaam waren in Libië, zijn sinds eind september vermist.

De mannen woonden in de wijk Gargash in de hoofdstad Tripoli. Daar wonen mensen van allerlei nationaliteiten. Het is vooralsnog onbekend wat er met hen is gebeurd. Volgens sommige familieleden en vrienden zouden ze gevangengenomen zijn door de Libische autoriteiten. Anderen beweren dat ze door een groep gewapende mannen zijn meegenomen. De vrees bestaat dat de mannen zijn meegenomen louter omdat ze christenen zijn.

Een vriend van een van de mannen vertelde dat de groep drie maanden geleden afgereisd is naar Libië. Ze hadden een visum voor het land en hoopten daar werk te kunnen vinden, maar dat is niet gelukt. In hun thuisland Egypte zijn de kopten een minderheidsgroep. Het is voor de christenen daar zeer moeilijk om werk te vinden, omdat zij als tweederangsburgers worden behandeld. Veel kopten leven in armoede en kiezen er daarom voor om elders werk te zoeken.

De vriend, een advocaat, verklaarde dat de mannen hun visum niet konden verlengen, vanwege de hoge kosten die daaraan verbonden zijn. Daarop zouden ze zijn meegenomen door de autoriteiten. Sindsdien is er niets meer van de groep gehoord. De broer van een andere man verklaarde dat het niet bekend is wie hen meegenomen heeft en waarom.

In februari 2015 werden twintig kopten en één Ghanees, allen werkzaam in Libië, door Islamitische Staat ontvoerd. Ze werden onthoofd op een strand. Islamitische Staat publiceerde foto’s van de onthoofdingen in zijn propagandamagazine Dabiq. Ook werd online een video verspreid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen