Foto Illustratief. Shutterstock.

Foto Illustratief. Shutterstock.

Uncategorized

Abortuswet in Texas na schorsing weer van kracht

Ruben Notteboom

De abortuswet van Texas is opnieuw van kracht na een schorsing enkele dagen geleden. Een lagere rechter oordeelde dat de wet moest opgeschort worden, maar de rechter in beroep heeft die uitspraak vernietigd.

Joe Biden is niet blij met de wet. Hij noemde de wet bizar en extreem. Daarom klaagde de Amerikaanse federale overheid de staat Texas aan. Eerst leek de Amerikaanse staat te winnen tegen Texas, maar in beroep lijkt Texas weer het voortouw te nemen. De Amerikaanse regering moet voor dinsdag reageren. De kans is groot dat de zaak voor het Amerikaans hooggerechtshof (“The Supreme Court”) belandt.

Heartbeat Act maakt abortus bijna onmogelijk in Texas

De wet, de zogenaamde Heartbeat Act, maakt abortus in Texas ontzettend moeilijk. Zodra een hartslag wordt geregistreerd, wat meestal na 6 weken is, is het verboden om nog een abortus te ondergaan. De meeste vrouwen weten echter nog niet dat ze zwanger zijn voor 6 weken. Ook slachtoffers van verkrachting moeten de wet volgen. Enkel als het leven van de vrouw in gevaar is, kan er een uitzondering worden gemaakt. Mensen die vrouwen helpen om een illegale abortus te ondergaan, van de chauffeur tot de dokter, kunnen ook juridisch vervolgd worden.

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU noemde de uitspraak van vrijdag “alarmerend”. “Het creëert verwarring voor miljoenen mensen in Texas en inconsistentie in de toegang tot abortus,” klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

4 gedachten over “Abortuswet in Texas na schorsing weer van kracht”

Plaats een reactie

Delen