Steve Bannon (Photonews)

Steve Bannon (Photonews)

Uncategorized

Amerikaanse parlementaire commissie wil Steve Bannon laten vervolgen

Pieter Van Berkel

De Amerikaanse parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool onderzoekt wil Steve Bannon, voormalig adviseur van Donald Trump, laten vervolgen.

De commissie beschuldigde Bannon unaniem van minachting van het Congres, omdat hij vorige week weigerde te getuigen in het kader van het onderzoek naar de rellen op het Capitool. De aanbeveling gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden, waar een nieuwe stemming zal plaatsvinden. Indien het voorstel het daar haalt gaat de aanbeveling naar het ministerie van Justitie, waar een uiteindelijke beslissing genomen wordt over het al dan niet vervolgen van Bannon. Indien hij vervolgens veroordeeld zou worden kan hij een boete of een gevangenisstraf van maximaal 12 maanden krijgen.

Volgens volksvertegenwoordiger Bennie Thompson (Dem.), de voorzitter van de commissie, kunnen andere getuigen die weigeren mee te werken gelijkaardige maatregelen verwachten.

Vorige maand liet de commissie documenten en getuigenissen van vier voormalige Trump-medewerkers opvorderen, waaronder Bannon, toenmalig stafchef van het Witte Huis Mark Meadows, vice-stafchef van het Witte Huis Daniel Scavino en voormalig functionaris van het ministerie van Kashyap Patel.

De commissie had Bannon bevolen om op 14 oktober te verschijnen. Bannon weigerde en verwees naar een instructie van Trump, die zijn voormalige medewerkers opdroeg om niet mee te werken. Hij beriep zich op ‘executive privilege’. Dat betekent dat een president of voormalig president het recht heeft om informatie achter te houden voor het Congres.

Bannon verliet het Witte Huis in 2017 en was geen actief lid van de regering tijdens de bestorming van het Capitool.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Amerikaanse parlementaire commissie wil Steve Bannon laten vervolgen”

  1. De republikeinen zullen hoe dan ook voor dit drama opdraaien, alle zeilen werden, en worden daarvoor bijgezet. Dat er een hoop onruststokers (mogelijk DEMS) tussen de relschoppers zaten om de boel te laten ontploffen wordt met de mantel der liefde toegedekt. De gelijkenissen met de brand in de Rijksdag komen heel dicht bij.

Plaats een reactie

Delen