Europees Parlement wil klimaatneutrale stadsbussen vanaf 2030

Europees Parlement wil klimaatneutrale stadsbussen vanaf 2030. Shutterstock

Uncategorized

Amerikaanse politica Condoleezza Rice: “Blanke kinderen zich niet slecht laten voelen omwille van hun huidskleur”

Simon Segers

Condoleezza Rice (Republikeinen), een voormalige minister van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten, was te gast in het praatprogramma The View van televisiezender ABC. Zij sprak zich hier sterk uit tegen de kritische rassentheorie in het onderwijs.

De show die gepresenteerd wordt door actrice Whoopi Goldberg behandelde onder andere het thema kritische rassentheorie. Deze stroming stelt dat racisme eigen is aan de maatschappij en dat blanken hierdoor onredelijke voordelen hebben. De plaats van de kritische rassentheorie in het onderwijs is een heftige bron van debat in de Verenigde Staten. Rice maakte duidelijk dat er voor haar geen plaats is voor dit soort educatie.

Segregatie

“Ik ben opgegroeid in Alabama toen er nog segregatie was. Ik kon niet naar een filmtheater of een restaurant met mijn ouders. Tot wij naar Denver verhuisden ging ik naar gesegregeerde scholen. Mijn ouders hebben nooit gedacht dat ik in een wereld zou opgroeien waar vooroordelen niet bestaan, maar ze vertelden me dat dit niet mijn probleem hoefde te zijn. Dat ik kon worden wie ik wou zijn, en dat is volgens mij ook de boodschap die we kinderen vandaag moeten brengen”, sprak Rice.

“Ik heb verschillende bezorgdheden omtrent de manier waarover we vandaag over ras praten. Ofwel moeten blanke mensen zich schuldig voelen over alles wat in het verleden gebeurd is, wat me onproductief lijkt. Ofwel moeten zwarten zich machteloos voelen. Ik wil dat zwarte kinderen zich goed voelen, maar daarom moeten we blanke kinderen zich niet slecht laten voelen net omdat ze blank zijn” , vervolgde de politica.

Niet opnieuw

Goldberg en enkele andere gasten benadrukten echter dat het belangrijk is dat de scholen geschiedenis aanleren. “Het is niet weg te steken dat blanke mensen zwarte mensen bezaten”, aldus Goldberg. Rice gelooft echter dat het hier niet alleen om het aanleren van geschiedenis gaat. “We gaan 7- en 10 jarigen niet het gevoel geven dat zij slechte mensen zijn omwille van hun huidskleur. We hebben dit al gekend en dat hoeft niet opnieuw te gebeuren” , besloot de politica.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

3 gedachten over “Amerikaanse politica Condoleezza Rice: “Blanke kinderen zich niet slecht laten voelen omwille van hun huidskleur””

  1. Weet je wat zo raar is, in de VS waren het inderdaad meestal blanken die zwarte slaven bezaten maar waar het nooit over gaat: WIE leverde die slaven, wie maakte er jacht op die zwarten. Soms waren dat andere zwarten uit dominante stammen, meestal Noord Afrikanen. Waarom is het daar steeds zo oorverdovend stil rond.

Plaats een reactie

Delen