Ebola. Foto Shutterstock.

Ebola. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Angst voor nieuwe ebola-epidemie in Congo na overlijden van kind

Ruben Notteboom

De Democratische Republiek Congo (DRC) maakt zich zorgen nadat een kind van drie jaar is overleden aan ebola. Men vreest voor een nieuwe ebola-epidemie.

Ebola is een verschrikkelijke ziekte. Er vond eerder al eens een ebola-uitbraak plaats in Afrika, in verschillende landen in West-Afrika. De eerste besmetting werd vastgesteld in 2013, de laatste pas in 2016. Het toppunt van de epidemie was in 2014. 13.676 mensen raakten besmet en werden ernstig ziek. 4.922 mensen stierven aan de ziekte.

Ebolavrij verklaard eerder dit jaar, maar nu kampt Congo mogelijk opnieuw met de ziekte

Tijdens de epidemie in 2014 werden er op 9 oktober 2014 68 besmettingen vastgesteld in Congo. 49 van de 68 mensen hadden de ziekte niet overleefd. Congo wist uiteindelijk ebolavrij verklaard te worden, maar nu lijkt het erop dat de ziekte terug is.

Het jongetje overleed in een ziekenhuis in de provincie Noord-Kivu. Teams ter plaatse zijn bezig met het opsporen en controleren van ongeveer honderd contacten, dat meldt het ministerie van Volksgezondheid van het land.

Ziekte ontdekt in 1976

Het is de eerste keer dat ebola de kop boven water steekt sinds het land ebolavrij verklaard is. In mei dit jaar werd het einde van de 12de ebola-uitbraak in Congo ten einde verklaard, met slechts 6 doden. Honderden mensen lieten zich vaccineren.

De ziekte werd in 1976 ontdekt en is relatief zeldzaam, maar af en toe is er eens sprake van een uitspraak. Mensen kunnen het virus krijgen van besmette dieren. Daarna verspreidt het virus zich via direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet. Onder meer koorts, bloedingen en hoofdpijn behoren tot de ziekteverschijnselen.

50%-90% sterft aan de ziekte

De ziekte is ernstig. Ongeveer de helft van alle patiënten die het virus krijgen, overlijdt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beweert dat de cijfers zelfs hoger liggen indien de patiënt geen toegang heeft tot een ziekenhuis of dokter. Dan zouden tot wel 90% van alle patiënten overlijden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Angst voor nieuwe ebola-epidemie in Congo na overlijden van kind”

  1. “De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beweert dat de cijfers zelfs hoger liggen indien de patiënt geen toegang heeft tot een ziekenhuis of dokter.” Wat een merkwaardige bewering. Ik maar denken dat je die helemaal niet nodig hebt bij ziekte.

Plaats een reactie

Delen