Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Artsensyndicaten vrezen voor datalekken op patiëntenplatform Helena

Wijnand Meeus

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) is verontrust over Helena, een platform voor gegevensuitwisseling tussen artsen en patiënten. “Patiëntengegevens in gevaar brengen, is onaanvaardbaar”, zegt BVAS.

Er zou heel wat schorten aan de veiligheid van het platform Helena. Patiënten zouden kunnen inloggen en het platform activeren zonder authenticatie van eID of Itsme. Het enige wat ze nodig hebben is een code die via mail door de arts werd verstuurd. Dat zou betekenen dat er een hoger risico is voor datalekken. Medispring, een coöperatie van Franstalige artsen, heeft ondertussen al een klacht ingediend bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Volgens Medispring werd het veiligheidsniveau dat vereist is voor toegang van de patiënt tot zijn of haar dossier speciaal op maat van de applicatie Helena verlaagd.

BVAS wil dat veiligheid een absolute prioriteit is bij het uitwisselen van gezondheidsdata. “Patiëntengegevens in gevaar brengen, is ten allen tijde onaanvaardbaar”, benadrukt voorzitter Luc Herry. “We blijven aandringen op respect voor de GDPR-wetgeving en het medisch geheim en vragen volledige opheldering. Een hoog veiligheidsniveau en het principe van de natrekbare expliciete toestemming van de patiënt, zijn daarbij van cruciaal belang.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

3 gedachten over “Artsensyndicaten vrezen voor datalekken op patiëntenplatform Helena”

Plaats een reactie

Delen