Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Autoriteiten op Haïti zoeken naar 17 ontvoerde christelijke missionarissen

Sonja Dahlmans

De Haïtiaanse autoriteiten zijn met man en macht op zoek naar de missionarissen die afgelopen weekend werden ontvoerd. Veiligheidsambtenaren houden de bende 400 Mawozo verantwoordelijk.

Deze groep ontvoerde reeds eerder in april dit jaar katholieke clerici. Toen werden vijf priesters en twee nonnen ontvoerd. De bende heeft een geschiedenis in het selecteren van religieuze groepen voor ontvoeringen. Volgens International Christian Concern zou de groep de laatste tijd hun criminele activiteiten hebben opgeschaald. De groep houdt zich naast kidnappings ook bezig met afpersing en autodiefstal.

Een van de gijzelaars zou nog gelegenheid hebben gehad een laatste WhatsApp-bericht vanaf zijn mobiele telefoon te sturen waarin hij om hulp vraagt omdat de chauffeur van de bus werd gegijzeld. “Bid voor ons. Wij weten niet waar ze ons naartoe brengen”, is het laatste bericht. Onder de gegijzelden zijn 16 Amerikanen en één Canadees. Het betreft vijf mannen, zeven vrouwen en vijf kinderen. Zij zijn allen werkzaam voor Christian Aid Ministries, een christelijke hulporganisatie die haar basis heeft in de Amerikaanse staat Ohio.

De bende heeft de controle over Croix des Bouquets, waar de bus met de missionarissen net vandaan kwam. De afgelopen drie jaar heeft de groep zich versterkt. Naar schatting bestaat ze nu uit 150 man. De groep eist doorgaans losgeld en zou volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN inmiddels contact hebben opgenomen met de hulporganisatie Christian Aid Ministries. Voor de vrijlating van de rooms-katholieke clerici eerder dit jaar eisten de gijzelnemers destijds een bedrag van 722.000 Britse pond.

Tenminste 628 ontvoeringen zouden inmiddels zijn gedaan sinds januari dit jaar. In 2020 waren dit nog 231 ontvoeringen. Haïti heeft een van de hoogste aantallen ontvoeringszaken ter wereld. In een eerdere verklaring kwalificeerde de rooms-katholieke kerk de situatie op Haïti als “een afdaling naar de hel”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Autoriteiten op Haïti zoeken naar 17 ontvoerde christelijke missionarissen”

Plaats een reactie

Delen