De Harvard-universiteit in Cambridge (Massachusetts). Foto Shutterstock

De Harvard-universiteit in Cambridge (Massachusetts). Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Aziaten klagen Harvard-universiteit aan wegens discriminatie

Simon Segers

Aziatisch-Amerikaanse studenten hebben de prestigieuze universiteit van Harvard aangeklaagd wegens discriminatie. De zaak heeft potentieel om te leiden tot een verbod om ras als parameter te beschouwen bij studentenapplicaties aan universiteiten. Dit bericht de onafhankelijke, Amerikaanse journalist John Stossel.

Als gevolg van de klacht diende Harvard data vrij te geven over haar studentenpopulatie. Hieruit blijkt dat Aziaten 9 procent hoger dienen te scoren op hun SAT-testen (gestandaardiseerd examen dat afgenomen wordt na het laatste jaar middelbare school, red.) om aanvaard te worden dan zwarte studenten. Voor blanke studenten gaat het om zes procent.

Econoom Harry Holzer, een alumnus van Harvard, verdedigde zijn alma mater. “Ik zou het niet omschrijven als discriminatie, maar als maatregelen om ongelijkheden tegen te gaan. Het is hulp waarbij men rekening houdt met ras. Omwille van de lange geschiedenis van raciale discriminatie is het noodzakelijk om met deze parameter rekening te houden.”

Affirmative action

Volgens Stossel heeft de zaak goede kans om bij het Hooggerechtshof van de VS terecht te komen. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot een verbod op raciale voorkeur bij de beoordeling van universiteitsapplicaties. Dit betekent een feitelijke opschorting van het ‘affirmative action’-systeem. Vooral zwarte en latino studenten kunnen op deze manier met lagere testscores aanvaard worden op topuniversiteiten, ten koste van onder andere Aziaten en blanken. Volgens CNN zou de populatie zwarte en latino studenten in Harvard halveren indien affirmative action effectief wordt verboden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Aziaten klagen Harvard-universiteit aan wegens discriminatie”

Plaats een reactie

Delen