Bart De Pauw (Photonews)

Bart De Pauw (Photonews)

Uncategorized

Bart De Pauw vandaag voor de rechter

Pieter Van Berkel

Televisiemaker Bart De Pauw moet woensdag en donderdag voor de correctionele rechtbank van Mechelen verschijnen. Hij wordt beschuldigd van belaging en overlast door gebruik van elektronische communicatiemiddelen. Hij riskeert een maximumstraf van twee jaar cel als hij schuldig wordt bevonden.

Woensdag komen het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen aan het woord. Op de banken van de burgerlijke partijen zitten negen van de dertien vrouwen die naar voren kwamen als vermeende slachtoffers. Het gaat onder meer om de actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert, met wie De Pauw een buitenechtelijke relatie had, en Ella-June Henrard en Lize Feryn.

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen stelde zich eveneens burgerlijke partij. De burgerlijke partijen worden vertegenwoordigd door meesters Christine Mussche en An-Sofie Raes. Enkele andere vrouwen, die intussen ook getuigden tegen De Pauw, kunnen zich geen burgerlijke partij meer stellen.

Donderdag komt de verdediging aan het woord. De Pauw wordt vertegenwoordigd door meesters John Maes en Michaël Verhaeghe. Zij gaan voor de vrijspraak en voeren aan dat er geen sprake is van een misdrijf.

Het vonnis wordt ten vroegste medio november verwacht, al bestaat de kans dat dit pas in december klaar zal zijn.

Enveloppe

Het proces tegen De Pauw werd al in januari ingeleid. Toen kwam er een bijkomende vraag van de verdediging om een verzegelde enveloppe, met verklaringen van enkele vrouwen bij de preventieadviseur van de VRT, te kunnen inkijken. De enveloppe bleef gesloten omdat de rechtbank oordeelde dat het beroepsgeheim van de preventie-adviseur anders geschonden zou worden. De Kamer van Inbeschuldigingstelling had een eerdere verzoek daartoe al afgewezen.

De Pauw wordt beschuldigd van het belagen van minstens 13 vrouwen met wie hij samenwerkte door hen ongewenst seksueel getinte berichten te sturen, ook na een verzoek om hiermee te stoppen. Bij enkele vrouwen kwam hij ook naar hun thuisadres. Toen De Pauw op non-actief werd gezet door de VRT kwam hij zelf met het verhaal naar buiten. Daarop besloot het Mechelse gerecht een onderzoek te starten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Bart De Pauw vandaag voor de rechter”

  1. Hoe heel deze affaire overvloedig media aandacht gekregen heeft laat het ergste vermoeden over het verloop van deze rechtszaak. Wanneer gaat er eindelijk eens een wet komen om advocaten van zowel de verdachte als van de slachtoffers uit de media te houden. Rechtszaken worden tegenwoordig via de media uitgevochten en niet meer in de rechtbank. Een zeer kwalijke evolutie.

  2. In mijn hoedanigheid van hopeloos ouderwetse, gepensioneerde Fallocratische Macho supporter ik voor Bart De Pauw. De geviseerde dames raad ik aan het Freudiaans concept “der Penisneid” eens te lezen en te overwegen, daar hebben ze immers niks mee te verliezen….

  3. Mensen als Bart De Pauw en Jan Fabre zijn op moreel gebied dikke voddeventen. Permanent vrouwen lastig vallen, hen in bed proberen te krijgen, soms door hen anders te benadelen in hun beroepsbezigheden, dat doe je niet. Bij Bart De Pauw komt er nog bij dat hij zijn vrouw continu bedriegt en zijn kinderen voor schut zet door zijn gedrag. Zulke heerschappen verdienen een flinke straf. Niemand wil permanent lastig gevallen worden op zijn werk of thuis door een geilaard die van geen ophouden weet.

  4. Aan Bart zou men vraag moeten stellen of hij zijn gedrag in zijn hoedanigheid van gehuwd man en vader van twee kinderen en als werkgever normaal vindt? Is het niet de taak van de pater familias zijn gezin te beschermen en te respecteren. Idem dito met de werknemers van zijn bedrijf? Gezien de aanwijzingen van normenvervaging is het volgen van een therapie en excuses zeker aan de orde. Het pijnlijkste in deze story is nog het het gebrek aan schuldbesef. In onderhavige omstandigheden dient onderzocht te worden of hij geen gevaar betekent voor de maatschappij.

Plaats een reactie

Delen