‘De Roze Leeuw’ richt Vlaamse afdeling op: “Groot draagvlak in Vlaanderen”

De Roze Leeuw. Facebook

Uncategorized

Begrotingsakkoord: geen ziektebriefje voor 1 dag ziekteverlof, lagere energiefactuur en vierdaagse werkweek

Simon Segers

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft in een persconferentie samen met zijn ministers het nieuwe begrotingsakkoord voorgesteld. De regering hoopt 2,4 miljard euro te besparen met verschillende maatregelen omtrent onder andere arbeidsongeschiktheid, de energiefactuur en de vierdaagse werkweek.

Na een nacht onderhandelen bereikte de regering dinsdagochtend een akkoord over de begroting. Een besparingsplan van 2,4 miljard euro moet het begrotingstekort van 5,4 procent dit jaar reduceren naar 3,1 procent in 2022.

Langdurig zieken

Werknemers zullen niet langer een ziektebriefje moeten voorleggen wanneer zij één dag afwezig zijn, dit kan tot driemaal per jaar. Langdurig zieken zullen ook meer opgevolgd worden. Zij krijgen na tien weken een vragenlijst, die moet bepalen of extra begeleiding aangewezen is. Indien ze dit weigeren zullen ze 2,5 procent van hun uitkering verliezen.

De premier uitte ook zijn begrip voor de zorgen over de stijgende energiefactuur. Daarom zal de meest kwetsbare groep, die recht heeft op een sociaal tarief, 80 euro extra besparen op de jaarlijkse energiekost. Tot nu toe was dit al ongeveer 650 euro.

Nieuwe regels moeten het ook makkelijker maken om een voltijdse baan te combineren met een vierdaagse werkweek. Hierover laat de regering het woord echter eerst aan de sociale partners.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Begrotingsakkoord: geen ziektebriefje voor 1 dag ziekteverlof, lagere energiefactuur en vierdaagse werkweek”

  1. Waarom verliest een langdurig zieke, die cooperatie weigert door het betreffende formulier niet in te vullen amper 2,5 % en niet 100 % van zijn/haar uitkering ? Consequent beleid is anders, immers “zachte heelmeesters maken stinkende wonden” !

Plaats een reactie

Delen