Een Belgisch gevechtsvliegtuig.

Een Belgisch gevechtsvliegtuig.

Uncategorized

Belgische luchtmacht bestaat 75 jaar

Ruben Notteboom

De Belgische luchtmacht bestaat 75 jaar. 75 jaar geleden werd het luchtcomponent van het Belgisch leger volledig onafhankelijk na de Tweede Wereldoorlog met leden die in de Britse Royal Air Force hadden gediend.

De feestelijkheden waren beperkt door de Coronamaatregelen. Volgens een militaire bron van het persagentschap Belga zouden een symposium en militaire taptoe zijn afgelast. De luchtmacht werd formeel opgericht op 15 oktober 1946, maar de Belgische militaire luchtvaart gaat veel verder terug in de geschiedenis.

Belgische luchtmacht

De Belgische luchtmacht gebruikte eerst materiaal van de RAF, zoals oude spitfires, maar door de Koude Oorlog was innovatie nodig. Daarom werden de spitfires vervangen door straaljagers zoals de Gloster Meteor F4. België moest snel ontwikkelen in de 20ste eeuw. Zeker de toetreding tot de NAVO en de Koreaanse Oorlog waren katalysators. Het hoogtepunt van de luchtmacht werd bereikt in 1955 met 530 vliegtuigen, 29 eskaders en 21.000 manschappen.

De luchtmacht vormt tot op heden nog steeds de ruggengraat van het leger. 54 F-16’s blijven operationeel. De luchtmacht zegt wel dat ze aan vervanging toe zijn. 34 F-35A-straaljagers zullen daarvoor moeten zorgen. Die werden in 2018 besteld door de regering Michel, maar de luchtmacht zal nog zeker twee jaar moeten wachten. Daarnaast zal het laatste C130 Hercules-transportvliegtuig verdwijnen. 8 Airbus A400M Atlas-vliegtuigen zullen tegen begin 2024 als vervanging optreden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Belgische luchtmacht bestaat 75 jaar”

Plaats een reactie

Delen