Stikstofdecreet ingediend in Vlaams Parlement

Fractieleiders Van Rompuy (cd&v) en Vandaele (N-VA). Photonews

Uncategorized

Belgische overheid betaalt voor abortus bij Poolse vrouwen

Carl Deconinck

Staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz (Ecolo) heeft aangekondigd 10.000 euro te schenken aan Abortus Zonder Grenzen om te gebruiken voor abortus bij Poolse vrouwen. Dat deed ze naar aanleiding van de internationale dag voor een veilige abortus. Ons land neemt hiermee een voortrekkersrol op zich.

Vorig jaar werd de abortuswetgeving verstrengd in Polen. Het Grondwettelijk Hof bepaalde dat abortus niet kan, tenzij er sprake is van incest, verkrachting of wanneer het leven dan de moeder in gevaar is. Daarmee kiest het land uitdrukkelijk de kant van het leven. Dokters die een foetus doden wanneer niemand in gevaar is, kunnen tot drie jaar gevangenisstraf krijgen. Dat stoot op felle kritiek van progressieven. Die zien liever zo vrij mogelijke abortuswetgevingen en catalogiseren die onder ‘vrouwenrechten’.

Eerste land ter wereld

Om die agenda te ondersteunen maakt de Belgische regering nu 10.000 euro vrij om aan Abortus Zonder Grenzen te geven. Dat is een initiatief van zes pro-abortus organisaties uit vier landen die Poolse vrouwen makkelijker toegang tot abortus willen geven in het buitenland. De organisatie Abortus Zonder Grenzen is verheugd met de donatie van België en noemt het “een daad van solidariteit”. België is het eerste land ter wereld dat middelen vrijmaakt om abortus in Polen te faciliteren. Natalia Broniarczyk geeft aan dat de Belgische steun deel uitmaakt van een pilootproject en er verder gesproken zal worden wanneer de middelen opraken.

“Toegang tot abortus is een fundamenteel recht dat in elke democratische staat moet gelden. Het geeft vrouwen zeggenschap over hun eigen lichaam, beschermt hun gezondheid en zorgt ervoor dat vrouwen niet gedwongen worden om kansen op te geven. Wanneer een overheid faalt in het beschermen van haar burgers, moet de gemeenschap ingrijpen”, aldus Schlitz. “Daarom heb ik samen met mijn collega Frank Vandenbroucke besloten om een sterk signaal uit te zenden door het Abortion Support Network te steunen. Deze organisatie helpt Poolse vrouwen die het financieel moeilijk hebben om abortus te plegen in een ander Europees land.”

Ondanks eigen tekort

De Belgische vrijgevigheid is zeer opvallend aangezien België er financieel niet zo goed voor staat. Zo zal het begrotingstekort dit jaar ruim 20 miljard euro bedragen. Ons land kende een strenge lockdown door corona, waardoor het economisch leven stilviel. Bovendien was er ook de watersnood in Wallonië die enorm veel schade naliet. Toch slaagde de Vivaldi-regering erin om middelen vrij te maken voor abortus in het buitenland.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

20 gedachten over “Belgische overheid betaalt voor abortus bij Poolse vrouwen”

  1. Zijn die nu helemaal op hun kop gevallen??? Enkel die GROENE FASHISTEN beseffen niet dat geld niet aan de bomen groeit! Dank u open Bld en CDnV om hun aan de macht te helpen, al dit geknoei is evenveel jullie fout!!!

  2. “Daarmee kiest het land uitdrukkelijk de kant van het leven” en ongewenste zwangerschappen en moeders niet in staat om voor hun kinderen te zorgen , …
    Baas in eigen buik!!

  3. Schiltz zou beter investeren in voorbehoedsmiddelen voor die Polen ipv abortus te sponsoren.Dit is een kaakslag voor mensen die kinderen willen,maar er geen kunnen krijgen,terwijl Polen die hun verantwoordelijkheid niet nemen,gewoon betaald worden om van dat ‘ongemak’ verlost te worden.Doe er maar op los,zonder aan de gevolgen te denken,de ‘progressieven’ geven de rekeing wel door aan de domme belastingbetaler.

  4. De voormalige autofabriek lopende band medewerkster uit Limburg, smijt nu ze een gezaghebbende functie in de politiek heeft, ook al als een op hol geslagen Sinterklaas met vele miljoenen. Het kan niet op.

  5. Hoe leg je uit dat ‘kiezen voor het leven ‘ eruit bestaat om een leven te beëindigen? Waar stopt dat? Binnenkort die vervelende 80 plussers een spuitje want niet meer productief? 70 plussers? 60?…

  6. Dan zou je in eerste instantie misschien kunnen zorgen dat er niets in komt, kwestie van verantwoordelijkheid nemen…
    Verder is deze actie zuivere inmenging in binnenlandse politiek . Misschien zou het ook positiever zijn dit geld te besteden om de situatie van kinderen te verbetern?

  7. Mijn maag keert als ik zie dat heel die linkse kliek zich rept om overal ter wereld onze zuurverdiende centen te gaan uitdelen. OK dat vrouwen recht moeten hebben op abortus. IJver dan voor betere anticonceptie in die landen waar ze abortus teruggeschroefd hebben. Maar geld uitdelen om vrouwen tegen de wet van hun eigen land in, naar het buitenland te laten reizen om vb. hier een abortus te komen laten uitvoeren? Is dat wel wettig? Is dat geen officiele overtreding van de Poolse souvereiniteit? Trouwens: anders geraken die Polen hier toch ook?

Plaats een reactie

Delen