Foto Shutterstock.

Foto Shutterstock.

Uncategorized

Belgische varkenssector lanceert eerste nationale label dierenwelzijn

Ruben Notteboom

Binnenkort zullen consumenten een nieuw label zien staan op varkensproducten. De Belgische varkenssector staat namelijk op het punt een eigen label te introduceren voor dierenwelzijn voor de kleinhandel. Dat label betekent dat alle dierenwelzijnsnormen werden gerespecteerd tijdens de vleesproductie.

Vzw Belpork kondigde woensdag het label aan in een persbericht. Verschillende organisaties uit de landbouw-, kleinhandel-, vlees-, en transportsector worden in Belpork vertegenwoordigd. “Met de varkenshouders hebben we concrete maatregelen afgesproken, zoals meer ruimte voor de varkens dan wettelijk verplicht of meer speelmateriaal”, legt coördinator Liesbet Pluym van Belpork uit. “In de slachthuizen gaat het onder meer over de omgang met de dieren bij het laden en lossen en efficiënt verdoven. Over 99 procent van de normen is er een akkoord maar we overleggen momenteel nog met individuele retailers.”

Eerste label dierenwelzijn voor bewustere keuze van consumenten

Dankzij het nieuwe label kunnen producenten tonen dat ze dierenwelzijn belangrijk vinden. Consumenten kunnen zo ook bewustere keuzes maken. “Voor het eerst wordt een concrete oplossing geboden voor lokale producenten via een initiatief dat door de hele keten gedragen wordt”, aldus nog Pluym. “Dit nieuwe label biedt veehouders en verwerkers de kans om een eerlijke prijs te krijgen voor de extra inspanningen die ze  elke dag opnieuw leveren om kwaliteitsvolle en faire voeding op het bord van de Belgische consument  te brengen.”

Belpork vertegenwoordigt verschillende grote organisaties, zoals het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), de Boerenbond, de Federatie van het Belgische Vlees (Febev), de Belgian Feed Association (BFA), Comeos, de Landsbond  Der Beenhouwers, de Nationale Federatie van Vleeswarenmakers (Fenavian) en de transportfederaties  Febetra en Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV).

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen