Ben Weyts (Photonews)

Ben Weyts (Photonews)

Binnenland politiek

Ben Weyts: “Klimaatspijbelen altijd onwettige afwezigheid”

Damien Segers

Klimaatspijbelen moet altijd een onwettige afwezigheid zijn, vindt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Zo heeft hij formeel gevraagd aan de scholen dit te verankeren in hun beleid. Hij verklaart dat de nijpende leerachterstand en dalende onderwijskwaliteit lijnrecht tegenover het toelaten van spijbelen staan.

De uitspraak kwam er na een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Filip Brusselmans tijdens de plenaire zitting van het Vlaams Parlement woensdag. In zijn antwoord aan Brusselmans herhaalde Weyts de kritiek die hij eerder al uitte in navolging van de nieuwe ronde klimaatmarsen van Anuna De Wever. Na een pauze van twee jaar zijn De Wever en haar actiegroep ‘Youth for Climate’ terug. Eerder eindigde ze na twintig marsen tijdelijk de acties.

De jonge activiste kondigde op de mars zondag ook nieuwe spijbelacties aan. Volgens Weyts is spijbelen echter een brug te ver. “Wij voeren een beleid tegen alle vormen van spijbelen. We moeten elke vorm van spijbelen vermijden. Ik ben tegen spijbelen. Ik ben tegen links spijbelen, tegen rechts spijbelen en tegen averechts spijbelen”, aldus Weyts. De minister verklaart verder dat de meest kwetsbare leerlingen het grootste slachtoffer zijn van spijbelgedrag. Daarom vraagt de minister aan de scholen om kordaat op te treden en elke vorm van spijbelen te bestempelen als onwettige afwezigheid.

Oppositie toont begrip voor klimaatspijbelaars

De linkse oppositiepartijen Groen, Vooruit en PVDA delen niet de mening van minister Weyts. Zij verklaren dat de marsen eerder wijzen op een nood aan een ambitieus klimaatbeleid.  “Als we willen dat het klimaatspijbelen stopt, dan moet er in gesprek gegaan worden met die jongeren en moet er een ambitieus klimaatbeleid op poten gezet worden“, zo zei Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman. “Het niet hebben van leerkrachten en uren in de studie zitten is veel bedreigender voor de onderwijskwaliteit dan het geëngageerd protest van de spijbelaars“, aldus nog Meuleman. Weyts echter noemt dit een “halfslachtige houding“. Lessen missen ziet hij niet als vereiste voor klimaatprotest. “Dat kan voor en na de lesuren en in het weekend. De mars van afgelopen weekend heeft aangetoond dat men daarvoor niet moet spijbelen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

6 gedachten over “Ben Weyts: “Klimaatspijbelen altijd onwettige afwezigheid””

  1. Typisch voor ‘een deel’ van de studerende jeugd. Een dagje op straat lopen is leuker dan in de schoolbanken zitten. Zij maken zich geen zorgen om hun leerachterstand. Ze vinden dat hun ouders of de politici zich daar zorgen moeten over maken. Moesten die marsen in het weekend georganiseerd worden dan zou er heel wat minder interesse zijn.

  2. Als klimaatspijbelen een onwettige afwezigheid is, moeten de leerkrachten en schooldirecteuren die daar in het verleden toe opgeroepen hebben dan niet gesanctioneerd worden?

Plaats een reactie

Delen