Beeld ter illustratie (Shutterstock)

Beeld ter illustratie (Shutterstock)

Cultuuroorlog

Betaald verlof voor geslachtsverandering bij IKEA Nederland

Damien Segers

Bij IKEA Nederland krijgen medewerkers die van geslacht willen veranderen voortaan betaald verlof. Dat is beslist na een overleg met de vakbond. Nederland is daarmee het eerste land waar de Zweedse keten deze progressieve regeling voor geslachtsverandering treft. Dat meldt VRT NWS.

Transgender medewerkers die een geslachtsverandering willen hebben vanaf nu recht op 24 weken verlof over een periode van tien jaar. Tijdens deze verlofperiode kunnen ze zowel medische als niet-medische ingrepen laten uitvoeren, met volledig loonbehoud. In Nederland krijgen bij meerdere werkgevers transgenders een zulk betaald verlof. Dat kan voor ambtenaren in Amsterdam al sinds 2018.

Voor transgenders in België die bij IKEA werken, verandert momenteel niks. “Vooraleer we concrete regels over gendertransitie in een cao gieten, moet daar vraag naar zijn. Die is er op dit moment niet. We staan er natuurlijk altijd voor open. IKEA wil transgender personen ondersteunen in alle fases van het proces. En dat doen we nu al.” aldus Julie Stordiau, woordvoerster IKEA België. “Wanneer een medewerker beslist om het transitieproces te starten, doet dat bij sommige collega’s vragen rijzen. Om antwoorden te geven, organiseren we infosessies. Op die manier willen we ervoor zorgen dat iedereen mee is in het verhaal. IKEA ijvert voor een inclusieve bedrijfssfeer waarin iedereen zich welkom voelt“, vervolledigt ze.

“Transgender Inclusion Toolkit”

IKEA België maakt geen gebruik van een verlofregeling voor geslachtsverandering. Het wil echter toch benadrukken dat ze alles voorzien ter begeleiding van transgenders die bij hen werken. Naast de infosessies maken ze zo ook gebruik van een zogenaamde ‘Transgender Inclusion Toolkit’. Dit is een document dat “tips en tricks” bevat om de werkvloer maximaal inclusief te maken voor transgenders.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

14 gedachten over “Betaald verlof voor geslachtsverandering bij IKEA Nederland”

  1. Ik zou graag een extra verlof periode als man krijgen! Vrouwen krijgen zwangerschaps verlof transgenders kunnen zich betaald laten ombouwen maar de man die al eeuwen het werk doet krijgt geen verlof. Eerlijk he

  2. De vakbond vond een minimumloon van 14 euro redelijk, dat is niet gelukt. Verlofdagen bij geslachtstransformatie is het resultaat van de onderhandeling!!! Ikea heeft duidelijk betere en vooral realistischere onderhandelaars.

  3. Dit is kompleet van de pot gerukt. Als ge u eigen zelf vrijwillig laat verminken krijgt ge dus betaald verlof. Maar als ge wegens medische klachten te lang thuis zit houden ze een heksenjacht op je,onnozelaars.

  4. Wanneer gaat men kandidaat-transgenders eens aan het verstand brengen dat “veranderen van geslacht” onmogelijk en pure onzin is? Hun nieuwe uiterlijk kan enkel in stand gehouden worden door het veelvuldig slikken van hormonen na het uitvoeren van krankzinnige operaties. Maar elk lichaamscelletje verraadt nog altijd het oorspronkelijke geslacht. Het is te weinig bekend dat er enorm veel zelfmoorden en psychische problemen voorkomen bij mensen “na de transitie”.

  5. Die psychische problemen lijken me nogal logisch als uw mentaal geslacht niet klopt met wat er tussen uw benen hangt, niet? Daarom eist men ook TWEE jaar begeleiding door med pro’s alvorens de transitie mag starten.
    Wat vindt u trouwens van een hartoperatie? Dat vind ik pas krankzinnig. Waarom al die kosten, je sterft uiteindelijk toch?

  6. Godzijdank staat het een privé ondernemer vrij om zijn eigen geld door ramen en deuren te gooien naar eigen goeddunken, hoe belachelijk dat voor een buitenstaander ook mag lijken.
    Wat me dunkt wel een probleem is, is wie de eigenlijke geslachtsverandering betaald…

  7. De werkgever doet inderdaad met zijn geld wat hij wil, de toestand wordt wel krom wanneer de overheid een deel van het loon zou dragen. Hoe zit het trouwens met de herinstroom van de gemuteerde individuen? Voor vrouwen schijnt dit na een verlengde werkonderbreking na een bevalling niet zo vlot te verlopen.
    Trouwens, waarom doet Ikea met het oog op het dalend geboortecijfer – en dus hun toekomstig klantenpotentiëel – niks om het betaald zwangerschapsverlof interessanter te maken?

Plaats een reactie

Delen