Joe Biden en Recep Tayyip Erdogan (Wikimedia)

Joe Biden en Recep Tayyip Erdogan (Wikimedia)

Uncategorized

Biden: “Turkije ondermijnt strijd tegen IS”

Sonja Dahlmans

De Amerikaanse president Joe Biden (Dem.) heeft Turkije ervan beschuldigd de internationale strijd tegen IS in Syrië te ondermijnen, door luchtaanvallen in het noorden van Syrië uit te voeren.

In een brief aan Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zou Biden hebben geschreven dat “de situatie in Syrië, specifiek het militaire offensief van Turkije in het noordoosten van Syrië, schadelijk is voor de campagne om ISIS te verslaan”. “Het is gevaarlijk voor burgers en bedreigt de vrede, de veiligheid en stabiliteit in de regio”, luidde het nog.

Biden merkte verder nog op dat de acties van Turkije in Syrië ook een gevaar vormen voor de nationale veiligheid en het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten. In de brief maakt Biden zijn intentie duidelijk om de nationale noodtoestand met betrekking tot Syrië uit te breiden. Dit wordt in de regel gedaan wanneer Amerikaanse belangen ten aanzien van de nationale veiligheid en buitenlandse politiek op het spel staan.

Turkije heeft eerder deze week Amerika ervan beschuldigd dat het land ongegronde beweringen maakte over de Grijze Wolven. De Verenigde Staten hebben een amendement aangenomen dat de Grijze Wolven als een extreemrechtse, nationalistische groepering moet aanduiden. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken stelde dat dit amendement ongepast is binnen de diepgewortelde alliantie tussen de VS en Turkije en noemde het besluit zeer “triest en zorgwekkend”. De Grijze Wolven zijn gelieerd aan de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP) die op haar beurt weer een samenwerkingsverband heeft met de AK-Partij van zittend president Erdogan. Volgens de Turkse media zitten de Gülenisten van de FETÖ achter het nieuwe amendement met betrekking tot de Grijze Wolven. Fetullah Gülen, de oprichter van de FETÖ, woont in de Verenigde Staten.

Al sinds april dit jaar heeft Turkije bijna dagelijks luchtaanvallen uitgevoerd op buurlanden Syrië en Irak vanwege het gewapende conflict met de Koerden. De religieuze minderheden die op de vlucht sloegen voor ISIS, zoals de christenen en de Jezidi, zijn al maanden lang slachtoffer van het geweld tussen Turkije en de Koerden. ISIS is nog altijd niet verslagen en de christenen in Irak en Syrië vrezen dat de terreurgroep aan terrein zal winnen nu de Amerikaanse troepen zich daar hebben teruggetrokken. Nog in juli dit jaar werd er op de markt in Bagdad, Irak, een aanval gepleegd door IS. Met ISIS die steeds verder optrekken in het gebied en Turkse luchtaanvallen in het noordoosten waar de religieuze minderheden bescherming genieten van de Koerden, wordt de situatie in de regio steeds nijpender voor de Jezidis en de christenen daar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

6 gedachten over “Biden: “Turkije ondermijnt strijd tegen IS””

  1. Ik had nooit gedacht het ooit te schrijven ; Joe Biden heeft gelijk. De EU leiders zien dit blijkbaar niet in, en laten Erdogan zijn gang gaan. Zoals ik hier reeds meermaals in een schreef: men heeft blijkbaar niets geleerd uit de geschiedenis. Ik denk hierbij aan de handelswijze van een historische figuur uit de vorige eeuw.

  2. Zolang de Turkse bevolking zich laat vangen aan de propaganda van Erdogan en zijn AK partij zal de president doen wat hij wil als een dictator.

    Het probleem is dat de Turken in het Westen hun nationaliteit niet mogen(?) verwerpen, zodat ze steeds massaal AK stemmen dat komt Erdogan heel goed uit.

  3. Turkije is het perfecte voorbeeld van wat we mogen verwachten van een “moderate” Islamitische staat. Een gewelddadige, discriminerende, totalitaire ideologie die andere religies en politieke ideeën als vermoordbare kafir ziet en bekering middels terror als heiligmakend predikt, met invasies en genocides als resultaat. Over de niet moderate moslim staten zwijgen we dan net als over het laffe eerloze “westen” dat weg kijkt, net als het doet bij het ontstaan van iedere dictatuur, Nazi’s, communisme, Stalin, Mao, Idi Amin, Erdogan, pol-pot, rode Kmer etc…

Plaats een reactie

Delen