Commissievoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) - Afbeelding: Photonews

Commissievoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) - Afbeelding: Photonews

Binnenland politiek

Binnenkort herstelbetalingen aan Congo? “Stap in verwerking van ons koloniaal verleden”

Niels Geerinck

Start ons land binnenkort met herstelbetalingen aan Congo? Als het van de tien experten in de bijzondere Kamercommissie ‘Congo-Koloniaal Verleden’ afhangt wel. Ook de voorzitter van die commissie Wouter De Vriendt (Groen) zit op dezelfde lijn.

Sinds 2020 komt een bijzondere Kamercommissie bijeen, de formatie hiervan kwam in een stroomversnelling na de Black Lives Matter protesten en rellen in Brussel. Daarin zetelen naast politici ook tien verschillende experten, waaronder historici en vertegenwoordigers van de Afrikaanse gemeenschap. De afgelopen maanden werkte deze Commissie aan een rapport. Dit werd vandaag openbaar gemaakt op de website van de Kamer. “Een nieuwe stap in de verwerking van het koloniaal verleden van ons land”, zo reageert de voorzitter van deze bijzondere Commissie en Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt.

“Herstelbetalingen aan ‘Afro-descendenten'”

Het rapport (van 681 pagina’s) schetst de historische context en gevoeligheden van het koloniaal verleden en het hedendaagse debat hieromtrent.

Daarnaast werden er ook aanbevelingen tot het herstellen van de schade die de Belgische kolonisatie heeft aangericht opgesomd. Volgens het rapport dient de kolonisatie van Congo als een officiële misdaad te worden erkent en dienen daaruit zogenaamde “herstelbetalingen” richting het land voort te vloeien.

Omtrent de omvang van die herstelbetalingen heerst nog heel wat onduidelijkheid. “De geleden schade valt niet te becijferen, wat niet wegneemt dat die toch via een financiële schadevergoeding moet worden hersteld”, zo klinkt het. Daarnaast is de Commissie van mening dat er ook herstelbetalingen aan ‘Afro-descendenten’ (Belgen met Congolese, Rwandese of Burundese oorsprong) moeten worden gericht. Het zou in bepaalde gevallen kunnen gaan om het terugbetalen van bijvoorbeeld psychologische ondersteuning. “De geslagen wonden worden doorgegeven van de ene generatie op de andere”, zo besluit het rapport.

Betuigingen van spijt

Deze Kamercommissie vindt dat er officiële excuses van de Belgische autoriteiten dienen te komen, waaraan ook juridische gevolgen -zoals herstelbetalingen- verbonden zijn. De experten benadrukken dat het werk nu pas ‘echt’ begint, het rapport was een eerste, oriënterende fase. “Ons land heeft een historische verantwoordelijkheid ten aanzien van de slachtoffers van de wandaden van het kolonialisme. Deze opdracht is te belangrijk om overhaast aan te pakken. De commissie zal niet op korte termijn voor een mirakel zorgen”, zo sprak Commissievoorzitter Wouter De Vriendt (Groen)

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

45 gedachten over “Binnenkort herstelbetalingen aan Congo? “Stap in verwerking van ons koloniaal verleden””

  1. We kunnen als bijkomende herstelbetaling natuurlijk een paar tienduizenden aan het plaatselijk klimaat aangepaste werkkrachten naar ginder sturen . Werk in eigen streek, wie kan daar iets tegen hebben ? En aan de plaatselijk gangbare tarieven .

  2. Ik heb helemaal geen historische schuld aan gelijk wie. Misschien de partijtoelage van Groen doorstorten naar de ex-kolonie. Bij die De Vriendt zit wel één en ander los in zijn bovenkamer.

  3. zullen wij ook herstel betaling eisen voor de daden van de Congolezen in de jaren 60 ? daar hebben ze ook gemoord en verkracht maar daar geen woord over bij de groene commissie voorzitter die liever Belgie verkoopt .

  4. Ik ben ervan overtuigd dat de Belgen al véééle miljarden herstelbetaling aan Congo hebben uitgevoerd. En een verwerking van een koloniaal verleden is ook helemààl niet nodig. Als er dan tóch een familie een schuldgevoel dient te hebben dat het dan de Von saksen coburgs maar zijn. Die plukken mogelijk nog steeds de vruchten van het vroegere wanbeleid.

  5. Prima. Het geld werd weggehaald door de Franstalige bourgeoisie. Niet door de Vlamingen. Die gingen er als missiepaters en -zusters en hebben er de Congolezen gegeven. Onderwijs en ziekenzorg. We weten naar wie we de factuur moeten sturen.

  6. Dat ze maar naar die bende in Laken gaan, die zijn er rijk van geworden wij hebben er enkel constant voor afgedragen en nu nog. Al wat daar naar toe gaat eindigt in de zakken van een corrupte bende kannibalen, Toen al en nu nog altijd.

  7. Wouter De Vriendt valt hier terug op het leninistisch-maoïstisch gedachtegoed van erfschuld. Op basis daarvan werden in Rusland en China tienduizenden nakomelingen van bourgeois, edelen en andere niet-proletariërs vervolgd, verminkt en vermoord.
    De Vriendt kan beginnen met het zuiveren van Groen van afstammelingen van kolonialen.

  8. Laat die betalen die er schatten verdiend hebben. Herstelbetalingen ? We hebben al genoeg geld in die bodemloze put gestort om de zwarte elite rijk te maken. Geef het geld aan Jan met de pet om zijn verwarming te betalen.

  9. Wouter De Vriendt is het symbool van de meelopers der Woke-beweging. Het zijn mensen die zich liever profileren als zogenaamde ” deugdzamen “. Zij worden echter niet gehinderd door enig gebrek aan kennis rond geschiedenis en de nuancering daarrond. Elk onderwerp is goed om in de media te komen. Zij vormen een reëel gevaar voor de samenleving.

  10. In 2018 werden de jaarlijkse subsidies aan Congo verhoogd van 17 miljoen naar 25 miljoen. De onrechtstreekse hulp werd verhoogd naar 90 miljoen. Op een bijeenkomst in 2017 werd door De Croo 103,26 miljoen toegezegd aan Belgische ontwikkelingshulp. De uitgenodigde Congolese delegatie stuurde zijn kat!

  11. Groen ziet stilaan zwart van miserie,weten niet meer van wat congolees hout pijlen te maken. Dan maar proberen om de weinige sympatisanten die ze nog hebben ook weg te jagen. De Vriendt, uw vriend?

  12. Ik ben geboren te Luluaburg nu Kananga in 1958.Ik ben dus een kind van de kolonie en heb hierover geen schaamtegevoel.Mijn vader zaliger was officier in de Force Publique.Mss moesten wij eens herstelbetalingen vragen aan de zwarte muitende soldaten van de Force Publique die opgehitst door Kasavubu en Lumumba plunderend en stomdronken iedere blanke vrouw en zelfs kinderen onderwierpen aan verkrachting en ander bestialiteiten!Toen Congo onafhankelijk werd kregen ze een pracht van een infrastructuur.Wat schiet daar na meer dan 60 jaar nog van over?Het antwoord is simpel NIETS.Deze commissievoorzitter van Groen is vooringenomen en kan nooit een objectieve kijk hebben op ons koloniaal verleden!Hoeveel Congolezen hebben Mobutu Sese Seko (oud onderofficier van de Force Publique trouwens),Kabila sr en Kabila jr op hun geweten?Hoeveel geld staat er geparkeerd op de rekeningen van oud president Kabila jr en die achter de schermen de touwtjes nog stevig in de hand heeft?

  13. Moeten medeburgers van Arabische afkomst niet extra betalen, als bijkomende compensatie voor de vele slaven die ze in Congo zijn gaan halen? Ik ben er zeker van dat ze zich er heel schuldig over voelen en staan te springen om het verleden te verwerken met een royale financiële gift.

  14. Dan kan Groen misschien al beginnen ons te betalenvoor de onherstelbare schade die ze onze economie hebben toegebracht. En vanzelfsprekend ook de psychologische schade vergoeden die ze bij mij hebben veroorzaakt.

  15. Weten onze beleidmakers wel hoeveel miljarden de Technische Bijstand voor Congo al gekost heeft aan ons land? Ik heb er na hun onafhankelijkheid nog jaren les gegeven betaald door de Belgische Staat. En ik was niet alleen. Over honderd jaar zullen ze nog herstelbetalingen willen. In geld aan de regering te geven en van daar naar de zakken van de machthebbers. Nee, ik heb geen schuld aan uitbuiting. Niet de geringste. Ik zie niet in, absoluut niet, waarom wij voor de Xste keer geld moeten geven. Als het niet goed gaat in Congo dan is dat alleen te wijten aan hun eigen miskleunen. Niet de onze.

  16. Waarom heeft België verschillende malen paracommando’s in de jaren zestig naar Congo moeten sturen? Juist om de racistische genocide tegen Blanke ex-kolonialen door Congolezen te stoppen. Probeert u misschien de geschiedenis te censureren.

  17. Hoeveel mogendheden hebben er Vlaanderen niet bezet, en misbruikt? Italianen( de Romeinen) Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Duitsland, De Vikings, Wallonië (nog steeds)….enz. Gaan die landen Vlaanderen ook vergoeden voor al dat plunderen en tiranniseren?

  18. Juli 1960. Op Zaventem landen dag en nacht Sabena-toestellen met duizenden uit Congo gevluchte kolonialen. Ze vertellen gruwelijke verhalen van moord, verkrachting, roof en plunder. Meteen na de -slecht voorbereide -onafhankelijkheid was er bij het Congolese leger en de politie muiterij uitgebroken, die zich snel verspreidde; chaos en geweld waren het gevolg. Patrice lumumba, de kersverse Congolese premier, kreeg de schuld; op 17 januari 1961 zou hij met de actieve medewerking van Belgische militairen worden vermoord.

  19. Liesbethje,

    Zoek maar eens op google op:para’s in 1960 te Kinshasa en onlusten in juli 1960.U zal dan ook nog ettelijke verwijzingen krijgen waarin een bloemlezing staat over de bestialiteiten die muitende soldaten van de Force Publique uitstaken met blanke vrouwen en andere Europeanen die zich in onze voormalige kolonie bevonden.Over de moorpartijen op geestelijken en de verkrachtingen van nonnen zal u ook ettelijke artikels terugvinden.De jaren daarop hebben onze para’s ettelijke malen moeten tussenkomen om blanken te redden.Stanleystad 1964,Kolwezi 1978 etc…Trouwens Congolezen zijn niet vies om eigen landgenoten te vermoorden en te verkrachten.Zelfs jongens en mannen worden verkracht….Lees de artikels over de tweede Congolese burgeroorlog maar eens.Aantal geschatte slachtoffers 5,4 miljoen!!

  20. In 1959 was er een stammenoorlog tussen de Baluba en Lulua te Luluaburg(Kasai).Mijn vader zaliger was officier in de Force Publique(1947-1960).Eenheden van de FP maakten een einde aan deze oorlog.De zwarten gingen elkaar te lijf met beschilderde gezichten en gebruikten speren,messen etc…Mijn vader vertelde mij ooit dat hij lichamen vond waarvan de penis was afgesneden en deze stak dan in de mond van de dode.De lichamen waren vanwege de verminkingen niet om aan te zien.Congo moest toen nog onafhankelijk worden dus dit beloofde weinig goeds….Ikzelf werd in 1958 te Luluaburg geboren en ben dus een kind van de kolonie beste Liesebeth.

  21. Compleet van de pot gerukt voorstel!
    Tenzij we natuurlijk gaan verrekenen : tot stand gebrachte infrastructuur, medische kosten, studiekosten, militaire hulp, schadevergoeding voor de Belgische slachtoffers
    Daarnaast een rechtszaak tegen alle presidenten wegens machtsmisbruik, corruptie, persoonlijke verrijking, uitbuiting van de eigen bevolking. Natte droom want die arme achtergestelde luide roepers hier gaan zeker niet terug naar hun arme benadeelde vaderland en durven daar trouwens hun bek niet open trekken. En ook de Belgische politiekers à pappa zullen op de rem gaan staan om de vele stinkende (geld)po(s)tjes gedekt te houden…
    Bovendien zou de VS mee in het bad moeten getrokken want die hebben na – alweer – een klungeldeal met de Belgische overheid hun klauwen kunnen leggen op de belangrijkste grondstoffen…

  22. Liesbeth(je),jou schrijfsels zijn niet te schatten.Volgens mij ben je louter een linkse provocatrice en wil je polemieken uitlokken.Een tijdje geleden liet Marc Van Ranst(Rode Marc voor de vrienden) zich ontvallen dat PAL nieuws een baggerkanaal is zonder meerwaarde.Ik denk dat hij het dan niet had over de artikels die in PAL nieuws verschijnen en waarvan we niets lezen in de mediagroepen die jaarlijks honderden miljoenen euro’s overheidssteun binnenrijven maar eerder een allusie maakte op jou commentaren!?

  23. Beste Hassan,Als inboorlingen van België worden wij momenteel bezet/gekoloniseerd/overspoeld door geïmporteerden van over de ganse wereld.Wij voelen ons vreemden in eigen land en het is steeds dezelfde groep “Nieuwe Belgen met dubbele nationaliteit” die de boel op stelten zetten en er niet voor terugdeinzen om laffe aanslagen te plegen met spijkerbommen.Hierbij komt nog dat er momenteel een generatie van politici aan de macht zijn die puur uit overleving en winstbejag de kaart van de multicul en globalisme trekken maar hun neus ophalen voor de verzuchtingen van de uitgeperste autochtone man/vrouw en deze verraden.De normvervaging en de passieve en actieve corruptie van de binnenlandse en Europese politieke elite,het niet respecteren van de verkiezingsresultaten,de woke hysterie e.d… maken dat we op een zeer slappe koord dansen en er hier ook een wraak op onze bezetters in de maak is!

  24. Het wordt dus meer dan tijd dat we herstelbetalingen gaan vragen aan alle volkeren die hier in onze contreien hebben baas gespeeld, Fransen, Spanjaarden, Portugezen, Duitsers, Hollanders en misschien meteen ook de Romeinen erbij, terwijl we toch bezig zijn. Werk aan de winkel voor talloze commissies !

Plaats een reactie

Delen