Jair Bolsonaro. Foto Shutterstock.

Jair Bolsonaro. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Braziliaanse commissie wil president Bolsonaro vervolgen door coronabeleid

Ruben Notteboom

Een Braziliaanse onderzoekscommissie, gecontroleerd door de oppositie, wil president Jair Bolsonaro juridisch vervolgen. Dat staat te lezen in een rapport van bijna 1.200 bladzijden. Ze beschuldigen de president van een tiental misdrijven, zoals misdaden tegen de mensheid, wegens zijn coronabeleid.

President Jair Bolsonaro heeft voldoende steun in de overheid om een afzettingsprocedure te dwarsbomen, maar de oppositie legt toch een zeer uitgebreid rapport op tafel. De oppositie is niet tevreden met het coronabeleid van Bolsonaro en vindt zelfs dat de president misdaden begaan heeft.

Commissie wil Bolsonaro

Zeven van de elf senatoren die in de commissie zetelen steunen het rapport volledig. Ze willen, naast de president, ook 77 anderen voor de rechter slepen. Het betreft verschillende ministers, ex-ministers, bedrijfsleiders en drie zonen van Bolsonaro.

“Na afloop van zes maanden intens werk, heeft deze parlementaire commissie bewijzen verzameld die aantonen dat de federale regering (..) traag heeft gehandeld in de strijd tegen de coronapandemie, de bevolking daarbij bewust blootstellend aan massa-infectie”, zo staat in het rapport van bijna 1.200 bladzijden.

“Misdaden tegen de mensheid, corruptie en tegen lockdowns”

Ze vinden dat Bolsonaro de Covid-19-crisis verergerd heeft omdat hij het slechts een griepje noemde en zo “de ernst ontkende”. Daarnaast verwijten ze de president dat er onvoldoende zuurstof was in het noordelijke Manaus waardoor tientallen mensen om het leven zijn gekomen. Ten slotte pleitte hij vaak tegen lockdowns, waardoor het virus zich sneller zou verspreid hebben volgens de oppositie.

De oppositie trekt ook nog de corruptiekaart. Door corruptie in de regering zou er vertraging opgelopen zijn toen het land vaccins probeerde te verkrijgen. Dat zou volgens de commissie de schuld zijn van Bolsonaro en zijn achterban. De pandemie zou in Brazilië aan meer dan 600.000 mensen het leven gekost hebben, wat de oppositie de schuld van de regering vindt.

“Rapport is een maskerade”

Bolsonaro is niet onder de indruk van het rapport. Hij zwaait alle beschuldigingen weg en noemt het werk van de commissie zelfs een “maskerade”. Zolang hij de meerderheid heeft in het parlement en de procureur-generaal te vriend houdt, is het praktisch onmogelijk Bolsonaro te laten vervolgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Braziliaanse commissie wil president Bolsonaro vervolgen door coronabeleid”

Plaats een reactie

Delen